Më keq se sheqeri! Këta përbërës ushqimorë ju rrisnin ndjenjën e urisë dhe pengojnë humbjen e peshës

31 Mars 2025, 11:45 / JETË ALFA PRESS

Më keq se sheqeri! Këta përbërës ushqimorë ju

Një ëmbëltues i përdorur gjerësisht i gjetur në pijet e gazuara me pak kalori dhe ketchup mund të mashtrojë trurin tuaj për t’ju bërë të hani më shumë, sugjeron një studim i ri.

Shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë Jugore kanë zbuluar se konsumimi i një ëmbëlsuesi të zakonshëm, pa kalori, rrit aktivitetin në “vatrat e urisë” së trurit.

Ata shpjegojnë se kjo e ngatërron trurin, pasi shkakton pritjen e kalorive shtesë, të cilat nuk arrijnë kurrë.

Kjo mospërputhje mund të shkaktojë dëshirat për ushqim shtesë, sugjerojnë studiuesit.

Ekspertët kryen një eksperiment me 75 pjesëmarrës dhe zbuluan se ky efekt ishte më i theksuar te individët obezë.

Gjetjet e tyre kanë implikime të gjera, duke pasur parasysh se sa njerëz konsumojnë produkte “dietë” ose “pa sheqer” në përpjekje për të humbur peshë ose për të ruajtur peshën e tyre.

Doktoresha Kathleen Alana Page, eksperte e hormoneve dhe diabetit  dhe autore e studimit, shpjegon se ëmbëlsuesi krijon një “keqpërputhje” në tru.

“Nëse trupi juaj pret një kalori për shkak të shijes së ëmbël, por nuk e merr atë, ai mund të ndryshojë mënyrën se si truri fillon t’i dëshirojë ato substanca me kalimin e kohës,” tha ajo.

Në studimin e tyre, të botuar në revistën Nature Metabolism, shkencëtarët testuan se si 75 pjesëmarrës reaguan ndaj tre pijeve të ndryshme, të konsumuara në raste të ndryshme.

Një pije ishte ujë i thjeshtë, një tjetër përmbante ëmbëltuesin artificial sukralozë, ndërsa e treta ishte e ëmbëlsuar me sheqer.

Secili pjesëmarrës iu nënshtrua një skanimi të trurit me rezonancë magnetike (MRI), dha mostra gjaku dhe përfundoi një studim të urisë para dhe pas çdo pije.

Rezultatet e skanimit treguan se pjesëmarrësit kishin rritur aktivitetin në hipotalamus pas konsumimit të pijes sukralozë.

Hipotalamusi është pjesa e trurit që kontrollon proceset themelore trupore, si temperatura e trupit, lodhja dhe, më e rëndësishmja, uria.

Skanimet treguan gjithashtu se sukraloza forcoi lidhjen midis hipotalamusit dhe pjesëve të tjera të trurit të lidhura me motivimin dhe vendimmarrjen.

Këto efekte ishin veçanërisht të theksuara te individët obezë.

Dr. Page deklaroi se këto gjetje sugjerojnë se ëmbëlsuesi mund të ndikojë në dëshirat për ushqim dhe modelet e të ngrënit.

Rezultatet e testit të gjakut zbuluan një mënyrë tjetër në të cilën sukraloza mund të stimulojë dëshirat për ushqim.

Kur pjesëmarrësit pinin një tretësirë ​​me sheqer të vërtetë, shkencëtarët vunë re se trupi prodhonte hormone që lidhen me uljen e oreksit.

Megjithatë, këto hormone nuk ishin të pranishme kur pjesëmarrësit konsumuan sukralozë, sipas Daily Mail.

 

Po ndodh...