A mund të ndalohet herbicidi i diskutueshëm në vendet anëtare të Bashkimit Europian?

23 Shtator 2023, 20:35 / KOSOVA ALFA PRESS

A mund të ndalohet herbicidi i diskutueshëm në vendet

Gjermania dëshiron që glifosati të braktiset në BE mes paralajmërimeve për rrezikun e rregulloreve heterogjene. Masa vjen pas propozimit të Komisionit Europian këtë javë për të rinovuar autorizimin e herbicidit të fuqishëm për dhjetë vjet.

“Në kontekstin e kërcënimeve ndaj biodiversitetit, qeveria gjermane ka bërë thirrje për një dalje europiane nga glyphosate dhe ka paralajmëruar kundër niveleve heterogjene të mbrojtjes në BE,” tha Ministria e Bujqësisë. Rezultati erdhi pas një takimi midis përfaqësuesve të 27 shteteve anëtare që shqyrtoi propozimin e Komisionit.

Ata kishin vepruar sipas një raporti nga një rregullator që vlerësonte se niveli i rrezikut nuk justifikonte ndalimin e herbicidit të diskutueshëm. Shtetet anëtare do të duhet të vendosin për të ardhmen e glyphosate me shumicë votash më 13 tetor.

Megjithatë, Gjermania thotë se autorizimi i glyphosate duhet të marrë fund “për sa kohë që dëmtimi i biodiversitetit, baza e bujqësisë së qëndrueshme, nuk mund të përjashtohet”.

Autoritetet e Berlinit thonë se propozimi i Komisionit parashikon dispozita më të sakta për një autorizim të ri – “por këto janë vetëm pjesërisht të detyrueshme për shtetet anëtare dhe për këtë arsye nuk do të ketë rregulla të harmonizuara”.

Kontrata e koalicionit e nënshkruar në fund të vitit 2021 nga socialdemokratët (SPD) të kancelarit Olaf Scholz, të Gjelbërve, të cilët mbajnë portofolin e bujqësisë dhe liberalëve (FDP) tashmë përcakton se glifosati “do të tërhiqet nga tregu deri në fundi i vitit 2023” në Gjermani.

Megjithatë, disa zyrtarë të zgjedhur nga partia liberale janë shprehur kundër braktisjes totale. Propozimi i Komisionit bazohet në një vlerësim shkencor nga Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore (EFSA).

Glyphosate, substanca aktive e produktit të mirënjohur të Monsanto Roundup – blerë nga kompania gjermane Bayer në vitin 2018 – përdoret shumë gjerësisht në mbarë botën. Në vitin 2015, ajo u klasifikua si një “kancerogjen i mundshëm” për njerëzit, nga Qendra Ndërkombëtare e Kërkimeve mbi kancerin nëpërmjet Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

ide

Nga Sidi Hasanaj 20:16 IDE

Pa Drama!

Nga Sidi Hasanaj

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128