Greqia sërish në zgjedhje të parakohshme, presidentja mandaton sot kreun e qeverisë teknike

24 Maj 2023, 15:47 / KOSOVA ALFA PRESS

Greqia sërish në zgjedhje të parakohshme, presidentja mandaton

Ioannis Sarmas, presidenti i Gjykatës së Auditimit, do të emërohet si Kryeministër i përkohshëm nga presidentja Katerina Sakellaropoulou pasi krerët e partisë nuk arritën të arrinin një marrëveshje për formimin e një qeverie koalicioni të mërkurën.

Sarmas pritet të vizitojë Pallatin Presidencial në orën 13:00, ku do të diskutohet për zgjedhjen e ministrave të përkohshëm.

Më vonë të mërkurën, do të nxirret një dekret presidencial për të emëruar zyrtarisht qeverinë e përkohshme.

Për të përshpejtuar procedurat e nevojshme parlamenti do të mblidhet të dielën. Pas kësaj, qeveria e përkohshme do të bëjë betimin, duke çuar më pas në shpërndarjen e parlamentit.

Kush është Sarmas?

Sarmas është President i Gjykatës Greke të Auditimit, e cila shërben si gjykata supreme financiare e Greqisë. Ai është gjithashtu anëtar i Gjykatës së Lartë Speciale të Greqisë, gjykata më e lartë për zgjidhjen e konflikteve kushtetuese dhe gjyqësore në vend.

I lindur më 21 mars 1957, në ishullin Kos, Sarmas mori një diplomë në drejtësi nga Universiteti i Athinës midis viteve 1975 dhe 1979. Ai ndoqi studimet e mëtejshme në Universitetin e Parisit II, i specializuar në të Drejtën Penale (1980-1981), E Drejta Publike (1982-1983), dhe Financat Publike (1983-1985). Përfundoi tezën e doktoraturës në drejtësi nga viti 1981 deri në vitin 1985, e cila u nderua me çmimin très honorable.

Gjatë shërbimit të tij kombëtar, Sarmas shërbeu si oficer në Forcat Ajrore Greke nga viti 1984 deri në vitin 1986. Më pas ai punoi si magjistrat në Këshillin e Shtetit Grek nga viti 1987 deri në 1993 dhe më pas si magjistrat në Gjykatën Helenike të Auditimit. ku vazhdon të shërbejë.

Sarmas ka një bazë të fortë edhe në akademi. Ai dha mësim në Metodologjinë e Drejtësisë dhe Financat Publike në Shkollën Kombëtare Greke të Administratës Publike nga viti 1989 deri në vitin 1999. Gjithashtu, ai dha leksione mbi Jurisprudencën e Gjykatës së Drejtësisë së Komuniteteve Evropiane dhe Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Shkollën Kombëtare Greke për Gjyqësori nga viti 1997 deri në 2001.

Si autor, Sarmas ka botuar vepra në frëngjisht dhe anglisht. I dukshëm ndër botimet e tij franceze është “Liberté d’expression et diffamation: une étude de jurisprudence à partir des théories de la justice” (Liria e shprehjes dhe shpifja: një studim i jurisprudencës mbi bazën e teorive të drejtësisë) në 2011. Në anglisht , ai botoi “Kriza greke dhe roli i auditimit” në 2012 dhe “Bilanci i drejtë, drejtësia si një ushtrim për vendosjen e ekuilibrit” në 2015.