Nisja historike e NASA-s në Hënë: Probleme me motorin, situata e komplikuar

29 Gusht 2022, 14:26 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Nisja historike e NASA-s në Hënë: Probleme me motorin, situata e

Teksa kemi pritur nisjen historike nga NASA në Hënë duket se gjërat janë komplikuar.

Mbajtja duhej të zgjaste vetëm për 10 minuta, por tani ka vazhduar për rreth gjysmë ore.

"Ne jemi duke qëndruar pranë," thotë Derrol Nail i Nasa Communications në burimin e videove të agjencisë hapësinore.

Nail thotë se një motor "nuk e mori temperaturën e saktësisë së lartë që po kërkonim".

Ai e përshkruan çështjen si "veçanërisht të ndërlikuar", duke shtuar se kjo ishte diçka që ekuipazhet e Nasa-s nuk kishin mundur ta testonin më parë.

Një astronaut i NASA-s ka folur për BBC dhe tha se lloji i çështjeve teknike që po përjetohen aktualisht janë "shumë të zakonshme".

“Veçanërisht për fluturimin e parë të një anijeje krejt të re”, thotë Stan Love, duke shtuar se kjo është hera e parë që raketa afrohet për t'u ngritur.

Ai thotë se ky është një fluturim provë, që do të thotë se ka "shumë mundësi për të shfaqur gjëra të reja", por shton "Unë me të vërtetë shpresoj se jemi gati".

Në vetë udhëtimin e planifikuar, Love thotë se do të jetë një fluturim gjashtë-javor ku qëllimi kryesor i inxhinierëve dhe astronautëve është të "sigurojnë që çdo pjesë e asaj anije kozmike të funksionojë para se ta kthejmë në Tokë".

Me kusht që gjithçka të shkojë sipas planit, ai thotë se një ekuipazh do të emërohet pas kthimit të Artemis dhe trajnimi do të fillojë së shpejti - duke na sjellë një hap më afër që njerëzit të arrijnë përsëri në Hënë.

Po ndodh...