Studimi/ Gratë janë më shumë empatike se burrat

1 Shkurt 2023, 12:59 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Studimi/ Gratë janë më shumë empatike se burrat

Pavarësisht vendit ku jetojnë, etnisë, punës, apo kulturës sipas një studimi në përgjithësi gratë janë më empatike se burrat.

Studiuesit, nga Universiteti i Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar, thanë se studimi është më i madhi i këtij lloji deri më sot, duke parë një formë të veçantë të ndjeshmërisë , diçka që shkencëtarët e quajnë “teoria e mendjes” ose “empatia konjitive”.

Empatia është një cilësi e rëndësishme sepse rregullon mënyrën në të cilën njerëzit ndërveprojnë shoqërisht dhe ndikon në mënyrën se si zhvillohen marrëdhëniet e tyre personale.

Empatia njohëse është kur një person është intelektualisht në gjendje të kuptojë se çfarë mund të mendojë ose ndjen dikush tjetër, dhe ata madje janë në gjendje ta përdorin atë njohuri për të parashikuar se si personi do të veprojë ose do të ndihet përpara. Pasi ata përpiqen ta vendosin veten në vendin e personit tjetër në mënyrë që ta kuptojnë më mirë.

Është ndryshe nga një lloj tjetër ndjeshmërie e quajtur empati afektive ose emocionale, kjo është kur një person ndjen emocionet e një personi tjetër dhe përgjigjet me një reagim ose emocion të përshtatshëm. Për shembull, nëse dikush po qan për diçka, një person me ndjeshmëri emocionale do të fillojë të ndihet gjithashtu i trishtuar dhe si rezultat të ndjejë dhembshuri për atë person.

Studiuesit krijuan një test në internet të quajtur “Testimi i leximit të mendjes me sy”, kjo ndihmon në matjen e aftësisë së një personi për të njohur gjendjen mendore ose emocionet e dikujt.

Testi u kërkon pjesëmarrësve të shikojnë fotot e zonës rreth syve të një personi. Personi po bën një lloj të veçantë shprehjeje të fytyrës dhe pjesëmarrësi në studim duhet të identifikojë atë që ai person po mendon ose ndjen nga një sërë mundësish. Shkencëtarët shpesh e përdorin këtë test për të ndihmuar në përcaktimin nëse dikush ka probleme mendore ose njohëse. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit me autizëm , për shembull, shpesh kanë rezultate më të ulëta në këto teste, po kështu njerëzit me ADHD, dhe njerëzit me çrregullime të të ngrënit, ndër të tjera.

Për të parë nëse dallimet kulturore ndikuan në rezultatet e ndjeshmërisë, u mblodhën të dhëna nga ekipe anembanë globit. Autorët e studimit kanë punuar në Universitetin e Kembrixhit dhe Universitetin e Harvardit në Shtetet e Bashkuara, Universitetin Bar-Ilan dhe Universitetin Haifa në Izrael, si dhe në Itali në Shkollën IMT për Studime të Avancuara Lucca.

Duke bashkuar rezultatet e tyre nga platforma të ndryshme online, autorët e studimit ishin në gjendje të kapnin rezultate nga gati 306,000 njerëz në 57 vende, duke përfshirë Argjentinën, Kroacinë, Egjiptin, Indinë, Japoninë dhe Norvegjinë.

Në 36 vende, gratë shënuan rezultate më të larta të ndjeshmërisë njohëse sesa burrat. Në 21 nga vendet, rezultatet e femrave dhe meshkujve ishin të ngjashme. Por në asnjë vend asnjë mashkull nuk shënonin më mirë se femrat. Rezultatet u mbajtën në tetë gjuhë dhe pjesëmarrësit ishin nga mosha 16 deri në 70 vjeç.

Në këtë studim nuk ka një shpjegim se përse gratë janë më empatike se burrat, dhe gjithashtu nuk mund të flitet për dallimet individuale midis pjesëmarrësve.

Studimi bazohet në hulumtimet e mëparshme që dolën në të njëjtin përfundim, se gratë kanë rezultate më të larta të empatisë njohëse sesa burrat.

Në disa nga studimet e mëparshme, ndryshimet gjinore në ndjeshmëri ndonjëherë i atribuoheshin faktorëve biologjikë dhe socialë.

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128