Vendet mesjetare hebreje në Erfurt të Gjermanisë përfshihen në UNESCO

17 Shtator 2023, 22:36 / KOSOVA ALFA PRESS

Vendet mesjetare hebreje në Erfurt të Gjermanisë përfshihen

Komiteti i Trashëgimisë Botërore të OKB-së ka shpallur një grup vendesh hebreje mesjetare në qytetin lindor të Gjermanisë, Erfurt, vebde të trashëgimisë botërore, duke shënuar herën e dytë që trashëgimia hebraike në vend i shtohet listës vitet e fundit.

Monumentet hebraike në Erfurt pothuajse u harruan për shekuj dhe rizbulimi i tyre është një dhuratë e madhe, tha presidentja e Komisionit gjerman të UNESCO-s, Maria Behmer. Sinagoga e Vjetër në Erfurt, një ndërtesë prej guri e shekullit të 13-të, është përfshirë gjithashtu në trashëgiminë botërore, raportoi AP.

Vendimi u mor në një takim të Komitetit të Trashëgimisë Botërore të OKB-së në Riad të Arabisë Saudite, nën kujdesin e UNESCO-s. Pogromet e shek. Rëndësia historike e Sinagogës së Vjetër u rizbulua dhe u krijua vetëm në 1988.

UNESCO me bazë në Paris lançoi Listën e Trashëgimisë Botërore në vitin 1978 dhe përfshin më shumë se 1000 vende nga Akropoli në Athinë deri te Muri i Madh i Kinës. Në vitin 2021, UNESCO përfshiu trashëgiminë kulturore hebraike në Gjermani për herë të parë në Listën e Trashëgimisë Botërore.

Në atë vit, vendet hebraike në qytetet Mainz, Worms dhe Speyer në Rhine u përfshinë në Listën e Trashëgimisë Botërore. Pas përfshirjes së Erfurtit, numri i përgjithshëm i vendeve të Trashëgimisë Botërore në Gjermani u rrit në 52.

 

Po ndodh...