Çfarë dihet deri më tani për Piramidat Egjiptiane?

1 Prill 2023, 10:57 / AKTUALITET ALFA PRESS

Çfarë dihet deri më tani për Piramidat Egjiptiane?

Piramidat e Egjiptit janë ndër mrekullitë më të pabesueshme të botës antike. 

Sot, miliona njerëz dynden në Egjipt për të parë këto mrekulli arkitekturore, ekzistenca e të cilave ka lënë të hutuar edhe historianët dhe inxhinierët modernë. 

Zbardhja e mistereve se kush i ndërtoi këto piramida dhe pse dhe si u ndërtuan ato është e ngjashme me derdhjen e sekreteve të varrosura në duna që nga agimi i historisë së regjistruar.

Megjithatë, shumë kërkime janë kryer gjatë shekujve për të sqaruar të vërtetën pas ndërtimit të këtyre strukturave gjigante, të cilave ndoshta iu deshën diku nga 15 deri në 30 vjet për t'u përfunduar. 

Ja çfarë dihet deri më tani: 

Afati kohor i ndërtimit
Është e rëndësishme të theksohet se lugina e Nilit të Egjiptit u vendos në vitin 3500 pes, por piramidat e para filluan të shfaqen pas vitit 2700 pes. 

Për shumë qytetërime në mbarë botën, 800 vjet zakonisht nuk mjaftojnë për të kaluar nga bujqësia e thjeshtë në organizim dhe ndërtim në shkallë të gjerë, kështu që dinastitë egjiptiane vendosën një precedent të vështirë për t'u ndjekur. 

Midis 2600 dhe 2500 pes, Piramidat ikonike të Gizës u ndërtuan gjatë Dinastisë së 4-të. 

Për referencë, dinastia e parë zgjati midis 3100 pes dhe 2900 pes, dhe grupe të hieroglifëve më të vjetëre ka origjinën nga kjo epokë. 

Një pauzë në ndërtimin e piramidave ndodhi midis viteve 2300 pes dhe 2000 pes, por pas një ringjalljeje në popullaritet, piramidat e fundit të dinastive të mëdha egjiptiane përfunduan pak para vitit 1700 pes.

Vlen të kihet parasysh se çdo piramidë ishte projektuar për të qenë një varr për një faraon , megjithëse personat e pasur shpesh ndërtonin piramida të tyre.

Procesi i ndërtimit
Sipas vlerësimeve, secilës piramidë iu deshën 15 deri në 30 vjet për t'u ndërtuar. 

Madhësitë e ndryshme variojnë nga 1.2 milion në 92 milion këmbë kub, dhe për shkak të përbërësit kryesor që janë blloqet masive të gurit gëlqeror, është e kuptueshme që disa piramida kanë marrë më shumë kohë se të tjerat. 

Është interesante se egjiptianët nuk përdorën mekanizmat në formë rrote në një mënyrë të konsiderueshme, gjë që minimizon teoritë se gurët ishin rrokullisur rregullisht në piramida në një seri cilindrash. 

Disa hieroglife tregojnë se skuadra masive njerëzish tërhoqën sajë dhe uji u derdh mbi tokë për të zvogëluar fërkimin. 

Ndërsa 30 vjet mund të duken si një kohë e gjatë, kjo do të lë të kuptohet se një ritëm prej një blloku vendoset çdo 3 minuta, duke pasur parasysh një total prej 2.3 milionë blloqesh në Piramidën e Madhe. 

Mjetet e bakrit dhe gërryerja e rërës u përdorën për prerjen e këtyre blloqeve gëlqerore, të cilat e kishin origjinën 6. 2 milje në jug dhe u transportuan mbi Nil me varkë. 

Së fundi, rampat që mbështilleshin rreth piramidave mundësonin vendosjen e çdo blloku dhe mbetjet e atyre rampave janë ruajtur pranë disa piramidave.

Kush i ndërtoi Piramidat?
Interpretimet e famshme moderne i kanë lënë botës përshtypjen se piramidat janë ndërtuar tërësisht nga njerëz të skllavëruar. 

Megjithatë, ky besim kundërshtohet nga shumë studiues aktualë. 

Punëtorët e bujqësisë shpesh ndërtonin vepra të mëdha si katedralet e Evropës pasi sezoni i korrjes dhe mbjelljes kishte përfunduar, dhe kushte të ngjashme mund të kishin dhënë punën e nevojshme për të ndërtuar piramidat. 

Përmbytjet e rregullta të Nilit do të prishnin përdorimin e tokave bujqësore dhe një zgjidhje ishte të sigurohej punë e rregullt përmes ndërtimit të këtyre varreve masive. 

Prandaj, bazuar në gjetjet arkeologjike të kushteve të parcelave të varrimit të këtyre punëtorëve, është arritur në përfundimin se ata ishin, në pjesën më të madhe, një klasë punëtorësh të aftë.

Piramida e parë

Piramida e parë, Piramida e shkallëve, u ndërtua rreth vitit 2670 pes për faraonin Djoser. 

E vendosur në fushat e varrimit të rrafshuar të Saqqara, kjo piramidë është projektuar nga arkitekti i famshëm Imhotep. 

Me mbi 200 metra lartësi, kjo strukturë mund të ketë qenë mrekullia më e lartë e krijuar nga njeriu në kohën e ndërtimit të saj.

Ashtu si varret e mëvonshme, qëllimi i kompleksit ishte t'i siguronte faraonit të vdekur një kalim adekuat në jetën e përtejme. 

Një teori për motivimin e dizajnit është se ai do të ishte i dukshëm nga qyteti i afërt i Memphis. 

Megjithatë, ndryshimet e shumta në planin origjinal gjatë ndërtimit të tij tregojnë se projekti mund të ketë përjetuar faza të pasigurta. 

Piramidat e mëvonshme përjetuan probleme të ngjashme,

Piramidat e Gizës
Në vitin 2550 pes, Mbretëria e Vjetër Egjiptiane po lulëzonte. 

Për të përkujtuar suksesin, Faraoni Khufu ndërtoi një piramidë 481 këmbë të lartë, e njohur sot si Piramida e Madhe. 

Tre dhoma janë të vendosura brenda, të cilat dikur ruanin sarkofagun e mbretit dhe pasuritë e tij më të çmuara. 

Më vonë, faraonët Khafre dhe Menkaure ndërtuan piramida për veten e tyre, të dyja të përfunduara në vitin 2504 pes. 

Logjika ndoqi traditën e vjetër: kompleksi i tempullit do t'i qetësonte perënditë dhe thesaret me të cilat ata varroseshin do të ishin të dobishëm në jetën tjetër./ Made in Alfa

Po ndodh...