Legjendë apo e vërtetë ekzistenca e gjigandit me dy koka?

10 Prill 2023, 10:10 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Legjendë apo e vërtetë ekzistenca e gjigandit me dy koka?

Gjiganti me dy koka, Kap Dwa, thuhet se e ka origjinën në Azinë Juglindore, kryesisht nga zona afër Indonezisë. Pavarësisht origjinës së saj misterioze, kjo krijesë është parë në vende të ndryshme në të gjithë rajonin, duke përfshirë ngushticën Sunda dhe ngushticën e Malacca. Ai është përshkruar si një gjigant 12 metra i gjatë me dy koka dhe që peshon mbi 1000 paund.

Legjendë apo e vërtetë ekzistenca e gjigandit me dy koka dhe 12 metra i gjatë?

Gjiganti me dy koka, Kap Dwa, thuhet se e ka origjinën në Azinë Juglindore, kryesisht nga zona afër Indonezisë. 

Pavarësisht origjinës së tij misterioze, kjo krijesë është parë në vende të ndryshme në të gjithë rajonin, duke përfshirë ngushticën Sunda dhe ngushticën e Malacca. 

Ai është përshkruar si një gjigant 12 metra i gjatë me dykoka dhe që peshonte mbi 454 kilogramë. Ajo që e dallon këtë krijesë nga krijesat e tjera mitike është niveli i tij i inteligjencës dhe roli i mundshëm si një shpirt mbrojtës. 

Legjenda e Kap Dwa është një legjendë që është përcjellë ndër breza me shekuj. Tregimtarët kanë rrëfyer prej kohësh tregime të kësaj krijese misterioze, duke filluar nga shikimi i tij mes stuhive në det e deri te historitë për mbrojtjen e marinarëve nga rreziku. 

Në varësi të versioneve Kap Dwa mund të marrë shumë forma: mbrojtës ose grabitqar; mik apo armik; shpirti kujdestar ose paralajmërues i shkatërrimit.

Pavarësisht gjithë këtyre tregimeve dhe legjendave që rrethojnë ekzistencën e Kap Dwa-s, nuk ka asnjë dëshmi konkrete të ekzistencës së tij sot - vetëm histori të treguara nga ata që pretendonin se e kishin hasur atë në udhëtimet e tyre. 

Ndërsa disa mund ta konsiderojnë këtë krijesë asgjë më shumë se një mit apo një përrallë të grave të vjetra, të tjerë ende kanë shpresë se një ditë do të zbulojnë prova që konfirmojnë ekzistencën e tij njëherë e përgjithmonë.

Përshkrimi fizik i Kap Dwa

Kap Dwa thuhet se ishte 12 metra i gjatë dhe peshon mbi 454 kilogramë. 

Gjithashtu thuhet se gjigandi kishte katër këmbë, ku secila prej tyre thuhej se ishte me muskuj dhe ishin mjaft tëfuqishme për t'i mundësuar Kap Dwa-s të ecte shpejt në distanca të mëdha. 

Përveç gjatësisë dhe peshës së tij, gjigandi me dy koka kishte dhe disa veçori të tjera dalluese. Për shembull, thuhet se sytë e tij bëheshin të kuq kur zëmërohej dhe disa raporte thonë se mund të ulërinte mjaftueshëm sa të shkaktonte dridhje të ndërtesave. 

Kap Dwa është përdorur gjithashtu si simbol i forcës dhe fuqisë në shumë kultura të ndryshme. Në Japoni, krijesa shihet si një hyjni mbrojtëse dhe disa njerëz madje kryejnë rituale për ta qetësuar atë. 

Në Kore, besohet të jetë një mishërim i drejtësisë dhe së vërtetës që mbron nga gënjeshtrat dhe mashtrimet.  Në Tajlandë, Kap Dwa shihet si një shpirt i fuqishëm që u sjell fat dhe bollëk atyre që e nderojnë siç duhet.

Legjenda e Kap Dwa është bërë gjithashtu e popullarizuar në kulturën popullore në të gjithë globin. 

Eksplorimi i mundësisë së një krijese të vërtetë gjigande me dy koka Por çfarë dëshmie ka për ekzistencën e këtij gjiganti me dy koka? 

A ka ndonjë provë shkencore  për të mbështetur ekzistencën e tij? 

Për t'iu përgjigjur këtyre pyetjeve, duhet të shohim gjetjet arkeologjike, të dhënat historike dhe rrëfimet e dëshmitarëve okularë. Gjetjet arkeologjike: Meqenëse nuk është gjetur asnjë provë fizike e Kap Dwa-s, shumë besojnë se nuk është gjë tjetër veçse një mit apo legjendë. 

Megjithatë, ka pasur disa zbulime që mund të tregojnë për ekzistencën e një krijese të tillë. 

Në Malajzi në vitin 2016, arkeologët zbuluan gdhendje në gurë që përshkruanin një gjigant me dy koka 12 këmbë të gjatë që dukej se mbante një pemë të madhe. 

Kjo u pa nga disa si provë se kjo krijesë ekzistonte në kohët e lashta. Të dhënat historike: Ka pasur gjithashtu disa referenca historike për Kap Dwa gjatë shekujve. 

Për shembull, eksploruesi kinez i shekullit të 16-të Ma Huan shkroi për takimin me një "krijesë gjigante me dykoka" në udhëtimet e tij nëpër Azinë Juglindore. 

Marco Polo gjithashtu përmend se ka parë një krijesë të tillë gjatë udhëtimeve të tij në Kinë në librin e tij Udhëtimet e Marco Polo (1271). 

Këto rrëfime sugjerojnë se ky gjigant i çuditshëm me dy koka mund të ketë ekzistuar në kohët e lashta.

Rrëfimet e dëshmitarëve okularë: Gjatë shekujve, ka pasur raporte të shumta nga detarë që pretendojnë se e kanë parë këtë krijesë ndërsa ishin në det.

Në 1717, kapiteni William Moore raportoi se kishte parë "një bishë të zezë monstruoze me dy koka" pranë ishullit Mauritius në brigjet e Afrikës, ndërsa ishte në një ekspeditë në Indi. 

Detarë të tjerë kanë raportuar pamje të ngjashme me kalimin e kohës, por për shkak të mungesës së provave fotografike ose mbetjeve fizike, këto pretendime mbeten të paverifikuara.

Pavarësisht nëse pajtoheni me ndonjë teori të veçantë për origjinën e tij apo jo - një gjë mbetet e qartë: prania e legjendave që rrethojnë këtë gjigant mitik ka mahnitur njerëzit gjatë gjithë kohës - duke na lënë të intriguar nga ajo që mund të fshihet pas materialit të tij burimor!

Legjendë apo e vërtetë ekzistenca e gjigandit me dy koka? Legjendë apo e vërtetë ekzistenca e gjigandit me dy koka? 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128