Pse alienët nuk e kanë vizituar kurrë Tokën? Shkencëtarët kanë një përgjigje shqetësuese

18 Prill 2023, 13:26 / AKTUALITET ALFA PRESS

Pse alienët nuk e kanë vizituar kurrë Tokën?

Pse njerëzimi nuk është vizituar kurrë nga alienët?

Pyetje që i ka hutuar shkencëtarët për dekada, por dy studiues kanë dalë në një shpjegim të mundshëm dhe shqetësues.

Hipoteza e re sugjeron që, ndërsa qytetërimet hapësinore rriten në shkallë dhe zhvillim teknologjik, ato përfundimisht arrijnë një pikë krize ku inovacioni nuk i përshtatet më kërkesës për energji. 

Ajo që vjen më pas është kolapsi. E vetmja rrugë alternative është refuzimi i një modeli të "rritjes së paepur" në favor të ruajtjes së ekuilibrit, por me koston e aftësisë së një qytetërimi për t'u zgjeruar përmes yjeve, thanë studiuesit.

Argumenti, i botuar në revistën Royal Society Open Science , përpiqet të gjejë një zgjidhje për Paradoksin Fermi. (Paradoksi Fermi i referohet dikotomisë midis probabilitetit të lartë që ekziston inteligjenca jashtëtokësore dhe faktit që ne nuk kemi prova për alienët e tillë. )

Duke marrë emrin nga  fizikanti fitues i çmimit Nobel Enrico Fermi, paradoksi tërheq vëmendjen ndaj kontradiktës midis shtrirjes së pamasë dhe moshës së universit – dy gjëra që sugjerojnë se universi duhet të jetë i mbushur me jetë të avancuar aliene – dhe mungesa e provave se jashtëtokësorët ekzistojnë kudo në horizont.

"Pra, ku janë të gjithë?" 

Studiuesit e studimit të ri thonë se mund ta kenë përgjigjen.

"Qytetërimet ose shemben nga djegia ose ridrejtohen për t'i dhënë përparësi homeostazës , një gjendje ku zgjerimi kozmik nuk është më një qëllim, duke i bërë ato të vështira për t'u zbuluar nga distanca," shkruajnë në studim astrobiologët Michael Wong, nga Instituti Carnegie për Shkencën dhe Stuart Bartlett, nga  Instituti i Teknologjisë në Kanada.

"Sido që të jetë rezultati - zgjimi homeostatik ose kolapsi i qytetërimit - do të ishte në përputhje me mungesën e vërejtur të qytetërimeve [të gjithë galaktikës]."

Dyshja erdhën në hipotezën e tyre duke hulumtuar studimet e rritjes "superlineare" të qyteteve. 

Këto studime sugjeruan që qytetet rriten në madhësi dhe konsum të energjisë me një ritëm eksponencial ndërsa popullsia e tyre rritet, duke çuar në mënyrë të pashmangshme në pikat e krizës - ose singularitetet - që shkaktojnë përplasje të shpejta të rritjes, të ndjekur nga një kolaps edhe më i shpejtë, që mund të përfundojë qytetërimin. 

"Ne supozojmë se sapo një qytetërim planetar të kalojë në një shtet që mund të përshkruhet si një qytet global virtualisht i lidhur, ai do të përballet me një 'djegie asimptotike', një krizë përfundimtare ku shkalla kohore e singularitetit-interval bëhet më e vogël se shkalla kohore e inovacionit. ”, shkruajnë studiuesit. 

Këta qytetërime afër kolapsit do të ishin më të lehtat për t'u zbuluar nga njerëzimi, sugjerojnë studiuesit, pasi ato do të shpërndanin sasi të mëdha energjie në një mënyrë "egërsisht të paqëndrueshme".

Për të shmangur dënimin e tyre, qytetërimet mund t'i nënshtrohen një "zgjimi homeostatik", duke e ridrejtuar prodhimin e tyre larg rritjes së pakufishme nëpër yje në atë që i jep përparësi mirëqenies shoqërore, zhvillimit të qëndrueshëm dhe të barabartë dhe harmonisë me mjedisin e tyre, sugjerojnë studiuesit. 

Ndërsa civilizime të tilla mund të mos e braktisin plotësisht eksplorimin e hapësirës, ​​ato nuk do të zgjerohen në shkallë të mjaftueshme për të krijuar kontakt me Tokën .

Studiuesit vënë në dukje disa nga "mini-zgjimet" e njerëzimit që trajtuan krizat globale në Tokë, të tilla si reduktimi i rezervave globale të armëve bërthamore nga 70,000 koka luftarake në nën 14,000; ndalimi i vrimës dikur në rritje në shtresën e ozonit të Tokës duke ndaluar emetimet e klorofluorokarbonit; dhe moratoriumi ndërkombëtar i gjuetisë së balenave të vitit 1982.

Shkencëtarët theksojnë, megjithatë, se sugjerimi i tyre është thjesht një hipotezë, e marrë nga vëzhgimi i ligjeve që duket se rregullojnë jetën në Tokë dhe është krijuar për të "provokuar diskutim, introspeksion dhe punë në të ardhmen".

Propozimi i tyre i bashkohet një grumbulli të bollshëm sugjerimesh të tjera shkencore dhe popullore se përse ne kurrë nuk kemi bërë kontakte të drejtpërdrejta me vizitorët qiellorë. 

Këto përfshijnë sfidat e shumta praktike të paraqitura nga udhëtimi ndëryjor; që alienët mund të jenë duke vizituar në fshehtësi; ose që alienët arritën në Tokë shumë shpejt (ose njerëzit shumë herët) në jetën e universit për kontakt të drejtpërdrejtë.

Një hipotezë tjetër, e botuar më 4 prill në The Astrophysics Journal , sugjeron se shkalla e plotë e universit do të thotë se mund të duhen deri në 400,000 vjet që një sinjal i dërguar nga një specie e përparuar të merret nga një tjetër - një shkallë kohore që është shumë më e madhe

se periudha që njerëzit kanë qenë në gjendje të skanojnë qiejt.