Çfarë konsiderohet një “uragan i madh”?

29 Gusht 2023, 21:40 / MISTERE ALFA PRESS

Çfarë konsiderohet një “uragan i madh”?

Kulmi i sezonit të uraganeve është pothuajse afër në SHBA dhe kjo do të thotë se këto stuhi ka të ngjarë të shfaqen në javët e ardhshme.

Sipas Shërbimit Kombëtar të Motit, Uragani Idalia pritet të forcohet në një “uragan të madh jashtëzakonisht të rrezikshëm”.

Por çfarë është një uragan i madh dhe pse ka rëndësi? Sipas Qendrës Kombëtare të Uraganeve, një uragan konsiderohet “i madh” kur erërat e qëndrueshme brenda stuhisë arrijnë 111 mph ose më shumë.

Kjo korrespondon me një stuhi të kategorisë 3 ose më të lartë në shkallën e erërave të uraganit Saffir Simpson, e cila ka vlerësime deri në 5.

Një stuhi e kategorisë 3, sipas shkallës, ka erëra midis 111 mph dhe 129 mph.

Sipas NHC, stuhitë e kësaj fuqie mund të shkaktojnë dëme të mëdha dhe pemët mund të “këputen”. “Shtëpitë e ndërtuara mirë me korniza mund të pësojnë dëmtime të mëdha ose heqjen e tavaneve të çatisë dhe skajeve të kapakut. Shumë pemë do të këputen ose shkulen, duke bllokuar shumë rrugë,” tha NHC.

Energjia elektrike dhe uji do të jenë të padisponueshme për disa ditë deri në javë pasi të kalojë stuhia.

Uraganët e mëdhenj gjithashtu kanë potencial për humbje të konsiderueshme të jetës, tha NWS. NHC tha se ndërsa stuhitë e kategorisë 3 mund të shkaktojnë “dëme shkatërruese”, Kategoritë 4 dhe 5 mund të rezultojnë në “dëme katastrofike”.

Në skajin e poshtëm të shkallës, stuhitë e kategorisë 1 mund të shkaktojnë “disa dëme”, ndërsa stuhitë e kategorisë 2 mund të shkaktojnë “dëme të mëdha”.

Aktualisht, uragani Idalia parashikohet të arrijë në tokë përgjatë bregut veriperëndimor të Gjirit të Floridës diku të mërkurën si një uragan i kategorisë 3, sipas NHC.

Disa stuhi të famshme të kategorisë 3 në 20 vitet e fundit përfshijnë Uragani Irene nga 2011 dhe Uragani Sandy nga 2012. Megjithatë, kur Superstuhia Sandy goditi tokën, ishte një ciklon ekstratropikal i Kategorisë 1.

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128