Tragjedia në Greqi, si ra ura në Patras duke vrarë një person dhe plagosi tetë të tjerë. Misteri me kontratat e rrugës

24 Korrik 2023, 08:27 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Tragjedia në Greqi, si ra ura në Patras duke vrarë një

Rënia e një pjese të urës “603” në rikonstruksion, në zonën e Bozaitikës dhe në Perimetriki të Patrës, ka sjellë pasoja tragjike mesditën e së dielës, me 1 të vdekur dhe 8 të plagosur. Një ekip i EMAK-ut, i cili ka shkuar menjëherë në vendngjarje, ka kryer një kërkim, me ndihmën shtesë të qenve të trajnuar, për të mbijetuarit e bllokuar. Kishte informacione të përziera për numrin e njerëzve që mund të ishin shtypur nga vëllime të mëdha betoni të armuar. I ndjeri dhe 5 të plagosurit janë transportuar në spitalin e Rios dhe 3 të plagosurit e mbetur në Spitalin e Agios Andreas, në qytetin e Patrës.

Tashmë, si të përfshirë në ngjarje, janë arrestuar 4 persona, drejtuesi i projektit dhe 3 operatorë makinerish shembjeje. Në bazë të deklaratave të këtyre personave, por edhe të të tjerëve, në orët në vijim pritet që të ketë përshkrime më të sakta se si dhe pse ka ndodhur fatkeqësia. Ura 603 në Bozaitikë është mbyllur për qarkullim prej kohësh. Ishte cilësuar e papërshtatshëm dhe e rrezikshme, ndaj ishte dhënë dhe vendimi për rikonstruksionin e saj, me prishje të pjesshme të kontrolluar të zonave problematike, zëvendësimin e tyre me të reja, përforcime etj.

Sipas informacioneve fillestare pas aksidentit, nuk është plotësisht e qartë nëse dhe si lidhet shembja e urës me punë të ligjshme apo me grabitje të zakonshme nga gjuetarët e metaleve. Mirëpo, në pamjet e publikuara në mediat lokale të Patrës dhe të bëra pak para rënies së një pjese të pllakës së sipërme të urës 603, dallohen gjysmë kamionë të ngarkuar me masa hekurash çeliku të deformuara, të ardhura me sa duket nga përforcimi i urës.

Në emër të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Transportit, përmes Facebookut u njoftua se “Ministri i Infrastrukturës dhe Transportit Christos Staikouras dhe zëvendësministrat Alexopoulou Christina dhe Nikos Tahiaos shprehin pikëllimin dhe ngushëllimet e tyre të thella, me rastin e aksidentit të ndodhur në Patra, por edhe urimet e tyre për shërim sa më të shpejtë të plagosurve në spital. Që në momentet e para dhe pa vonesë, lidershipi politik i Ministrisë së Infrastrukturës dhe Transportit bëri sa vijon:

“Zëvendësministrja e Infrastrukturës dhe Transportit, përgjegjëse për Transportin, Christina Alexopoulou shkoi menjëherë në vendin e aksidentit dhe mori pjesë në takimin e zhvilluar në Qendrën e Biznesit. Zëvendësministri i Infrastrukturës dhe Transportit, përgjegjës për Infrastrukturën, Nikos Tachiaos shkoi menjëherë në Patra, ku pati kontakte me të gjitha organet bashkëkompetente. Znj. Alexopoulou, në konsultim me Ministrin e Infrastrukturës dhe Transportit, Christos Staikouras, kontaktoi Prokurorinë. Është thirrur kompania koncesionare që përfaqësuesit e saj të shkojnë menjëherë në Patra, ku zhvillohet një takim me lidershipin politik të Ministrisë”.

Ndërtimin fillestar të urës në Bozaitikë, në fillim të viteve 2000 e ka ndërmarrë kompania “KI Sarantopoulos”. Por më pas nuk dihet se kush e ka vazhduar dhe e ka përfunduar punën. Veç kësaj, nuk është rastësi që epiteti “vuajtës” i atribuohet, qoftë edhe nga ministrat, lidhjes rrugore Patra-Pirgos në përgjithësi.

Për arsye të pakuptueshme, në bazë të arsyes së shëndoshë, projekti ishte ndarë në 8 kontrata të ndryshme, me rezultat që nuk është më e qartë, në bazë të asaj që është regjistruar në regjistrin përkatës të Ministrisë së Infrastrukturës, nëse projekti ishte përfunduar nga “K.I Sarandopoulos” apo nga një kompani tjetër teknike dhe duke qenë se ndërkohë kishte ndërhyrë një “fshesë-kontratë” për përfundimin e Rrugës. Megjithatë, duhet theksuar se “KI Sarandopoulos” ka pushuar së ekzistuari, pasi 15 vite më parë u bashkua me Pantechniki dhe më pas iu bashkua grupit Aktor ATE.

Në prezantimin e projektit për ndërtimin e aksit të ri Patras-Pyrgos, drejtuesit e rrugës Olympia theksuan në mars 2022 në një prezantim lidhur me këtë se “Pirgos Patras është një projekt me rëndësi të madhe, pasi rikthen, me një vonesë disa dekadash, lidhjen e kryeqytetit me Olimpin e Lashtë. Përfundimi i tij do të sjellë një sërë efektesh të dobishme në zhvillimin ekonomik, social dhe kulturor të gjithë Peloponezit Perëndimor.

Po ndodh...