Sipas historisë së kalendarit romak/ Zbuloni pse muaji shkurt ka 28 ditë, ndërsa 1 herë në 4 vite 29 ditë

11 Shkurt 2024, 22:04 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Sipas historisë së kalendarit romak/ Zbuloni pse muaji shkurt ka 28

Në episodin e tij të fundit të ‘It’s okay to be smart’, Joe Hanson ka shpjeguar se pse muaji shkurt ka 28 ditë (1 herë në katër vite 29 ditë)

Hanson e ka shpjeguar këtë fakt, përmes historisë së kalendarit romak i cili ishte bërë sipas paragjykimeve, politikës dhe një kontakt të astronomisë.

Sipas tij, të gjithë muajt në kalendar kanë 30 ose 31 ditë, por shkurti ka humbur ditët e tij për shkak të egos së perandorit romak, Çezar Augustus.

Gjatë periudhës së paraardhësit të tij, Jul Çezarit, shkurti kishte 30 ditë, ndërsa muaji korrik i emërtuar në bazë të emrit të perandorit (July) kishte 31. Por, problemi qëndronte të muaji gusht (August) që në atë periudhë kishte vetëm 29 ditë.

Kështu që, kur Augustus u bë perandor ai i shtoi “muajt të tij”, gushtit, dy ditë më shumë me qëllim për ta barazuar me korrikun (July). Dhe ishte muaji shkurt ai që humbi betejën në këtë “përballje” mes perandorëve.

Po ndodh...

ide

Nga Sidi Hasanaj 20:16 IDE

Pa Drama!

Nga Sidi Hasanaj

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128