Llokume (Turkish delight)

27 Prill 2025, 08:30 / RECETA ALFA ALFA PRESS

Llokume (Turkish delight)

Turkish delight)

Përbërësit:

500 gr sheqer
250 ml ujë
100 gr niseshte misri
1 lugë çaji lëng limoni
1 lugë çaji ujë trëndafili ose vanilje
Ngjyrues natyral (opsionale)
Arra të qëruara, bajame ose fistëk
Për pudrosje: përzierje e sheqerit pluhur me niseshte
Përgatitja:
Në një tenxhere përziejmë sheqerin me gjysmën e ujit dhe lëngun e limonit. E lëmë të ziejë ngadalë për rreth 10 minuta, derisa të trashet si shurup. Ndërkohë përziejmë niseshten me pjesën tjetër të ujit në një tas të veçantë, duke e rrahur mirë që të mos krijohen kokrriza. Shtojmë përzierjen me niseshte te shurupi ngadalë, duke e trazuar vazhdimisht. Ulim zjarrin në mesatar dhe e përziejmë për 40-50 minuta, derisa masa të trashet shumë dhe të bëhet elastike e xhelatinoze. Në fund shtojmë ujin e trëndafilit ose esencën që dëshirojmë si dhe ngjyruesin dhe arrat nëse i përdorim. Shtrijmë masën në një tavë të lyer me niseshte në trashësi rreth 2 cm. E lëmë të ftohet për disa orë ose gjatë natës dhe më pas e presim llokumin në kuba dhe i kalojmë në përzierje sheqer pluhur dhe niseshte që të mos ngjiten.


 

ide