Pispili me presh sipas traditës korçare

30 Tetor 2024, 08:13 / RECETA ALFA ALFA PRESS

Pispili me presh sipas traditës korçare

Përbërësit:

500 gr miell misri
1 kg presh
2 vezë
100 gr gjizë ose djathë
1 gotë qumësht
1 gotë kos
Vaj ulliri
Kripë, piper

Përgatitja:

Fillimisht përgatisim mbushjen e pispilisë. Kaurdisim preshin mirë, e rregullojmë me kripë e piper dhe e lëmë të ftohet. Ndërkohë përgatisim brumin e pispilisë, i cili duhet të jetë një masë homogjene e rrjedhshme, jo e fortë. Hedhim në një tas miellin e misrit, pak vaj ulliri dhe ujë. E trazojmë mirë dhe e shtrojmë brumin duke e hapur me duar në të gjithë hapësirën e tavës, të cilën e kemi lyer me pak vaj. Tek preshi i kaurdisur shtojmë vezët, kosin dhe djathin e thërrmuar.

E vendosim mbushjen mbi petën e misrit që kemi hapur në tavë dhe e nivelojmë mirë. Trazojmë në një tas pak qumësht, pak kos dhe pak miell misri. E përziejmë mirë dhe e shtojmë mbi pispilinë, të cilën e vendosim të piqet në furrë të parangrohur në temperaturën 180 gradë Celsius derisa të marrë një ngjyrë të bukur në sipërfaqe.  

ide