Taratori, pjata që na shoqëror çdo verë

1 Korrik 2022, 08:44 / RECETA ALFA ALFA PRESS

Taratori, pjata që na shoqëror çdo verë

Kur përmendet “taratori” si pjatë, gjëja që merr më shumë kuriozitet është emri. Dy janë përbërësit e pjatës që shoqëron mbrëmjet e nxehta të verës: kos dhe sallator. Dhe ajo që mund të konsiderohet gjithashtu si kuriozitet është fakti që në kuzhinë taratori si pjatë bën pjesë tek supat e ftohta. Ashtu si shumë pjata të tjera taratori ka variantet e tij në kuzhinën turke, libaneze, hungareze etj, ku elemente të ndryshëm që lidhen me kuzhinën vendase i japin identitetin edhe kësaj pjate. Vetëm se kosi dhe kastraveci nuk mungojnë kurrë. Alfa sjellë sot taratorin tradicional që gatuhet darkavetë nxeht të verës në çdo familje shqiptare.

Tarator

Koha e përgatitjes: 15 minuta

Koha e qëndrimit në frigorifer: të paktën 20 minuta

Vështirësia e ulët

Për 4-5 persona

Përbërësit

1 kg kos (preferohet i bërë vetë në shtëpi), 2 kastraveca mesatar, 1 kokërr hudhër e plotë, 1 tufë kopër, 2-3 lugë gjelle vaj ulliri extra i virgjër, kripë sipas dëshirës.

Përgatitja

1.       Prisni kastravecin në kubikë të vegjël. Copëtoni thelpinjtë e hudhrës imët dhe koprën gjithashtu.

2.       Hidhni kosin në një tastë thellë porcelani. Shtoni aty kubikët e kastravecit, hudhrat dhe koprën.

3.       Shtoni vajin e ullirit (2 lugë) dhe përziejeni mirë sa të përthithet nga kosi.

4.       Ndajeni masën në 4-5 tasa dhe spërkatni secilin prej tyre me vajin e ullirit të mbetur.

5.       Vendosini për 15 minuta në frigorifer dhe pastaj shërbejini.

Këshilla e shefit

Ø  Nëse dëshironi një masë më të lëngshme të taratorit mund të shtoni gjysmë gote ujë te kosi.

Ø  Taratori është një pjatë ideale për ta shoqëruar me bukë të thekur dhe produkte skare.

 

Po ndodh...