Shkencëtarët zbuluan në Spanjë këpucët më të vjetra në Evropë

29 Shtator 2023, 21:21 / TRENDING ALFA PRESS

Shkencëtarët zbuluan në Spanjë këpucët më

Sandale grash të bëra me bar, rreth gjashtë mijë vjet të vjetra , janë zbuluar në një shpellë lakuriqësh nate në Spanjë.

Përveç këpucëve, studiuesit u befasuan kur gjetën objekte të tjera në shpellë, të cilat u grabitën nga minatorët në shekullin e 19-të dhe u gjetën në gjendje të mirë.

Sandalet e grave janë këpucët më të vjetra në botë, sipas shkencëtarëve që i vendosin objektet që zbuluan nën mikroskop. Siç raporton BBC, lagështia e ulët dhe erërat e ftohta brenda shpellës i kanë mbajtur ato në gjendje jashtëzakonisht të mirë.

Shkencëtarët gjithashtu analizuan shporta dhe mjete të ndryshme.

“Këto objekte janë materialet më të vjetra dhe më të ruajtura të fibrave bimore në Evropën Jugore që ne njohim deri më tani”, tha një nga dy drejtueset e studimit, Maria Herrero Otal.

“Diversiteti teknologjik dhe përpunimi i lëndëve të para të regjistruara nxjerr në pah aftësitë e komuniteteve parahistorike,” shtoi ajo.

Bazuar në teknologjinë e avancuar të përdorur nga studiuesit, ata arritën në përfundimin se koleksioni i 76 objekteve të gjetura në shpellë ishte rreth 2000 vjet më i vjetër se sa mendohej më parë.

Në fakt, disa objekte datojnë 9000 vjet më parë.

Sandalet e grave, të cilat u vunë nën mikroskop, ishin bërë nga lloje të ndryshme bari, të cilat ishin të dukshme në strukturën e tyre, thanë studiuesit, duke vënë në dukje se për prodhimin e tyre janë përdorur materiale të tilla si lëkura dhe gëlqere.

Ato datojnë në periudhën e neolitit dhe zënë lehtësisht vendin e parë në listën e këpucëve më të vjetra në të gjitha gjatësitë dhe gjerësinë e tokës.

Më pas janë këpucët prej lëkure 5500-vjeçare që u zbuluan në një shpellë në Armeni në vitin 2008.

Artikulli në faqen e rrjetit britanik shkruan në mënyrë karakteristike se shpella ku u gjetën sandalet 6000-vjeçare ishte “Cueva de los Murciélagos” (shpella e lakuriqëve), në Andaluzi, në Spanjën jugperëndimore.

Bazuar në gjetjet e shkencëtarëve, në vitin 1831 një pronar toke u angazhua për herë të parë me shpellën kur mblodhi bajgat e lakuriqëve të natës, të cilat përdoreshin për të bërë plehra.

Gjatë një periudhe prej rreth 20 vjetësh, minatorët që gërmonin shpellën zbuluan një galeri që përmbante, ndër të tjera, kufoma pjesërisht të mumifikuara, shporta, vegla druri, një diademë ari dhe dhëmbë derri të egër.

Po ndodh...

top

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128