Dyshohet se shkakton kancer, J & J marrëveshje 700 milionë dollarëshe për pudrën talk

13 Qershor 2024, 11:47 / BOTA ALFA PRESS

Dyshohet se shkakton kancer, J & J marrëveshje 700 milionë

Johnson & Johnson ka rënë dakord të paguajë 700 milionë dollarë për të zgjidhur një hetim nga 42 shtete të SHBA-së dhe Uashington, DC për marketingun e saj të pudrës talk për fëmijë dhe prodhimeve të tjera me bazë talk dyshohet se shkaktojnë kancer.

Marrëveshja zgjidh akuzat se Johnson & Johnson mashtronte konsumatorët duke besuar se prodhimet e saj talk, të cilat i shiti për më shumë se një shekull para se t’i ndalonte, ishin të sigurta, shkruan Reuters.

J&J nuk pranoi keqbërje në zgjidhjen me shtetet, të cilat udhëhiqeshin nga Florida, Karolina e Veriut dhe Teksasi dhe ka thënë se prodhimet e saj të talkut janë të sigurta dhe nuk shkaktojnë kancer.

Kompania njoftoi një zgjidhje në parim në janar.

“Ky është një përparim i madh për sigurinë e mallrave të konsumit,” tha në një deklaratë Prokurorja e Përgjithshme e Floridës, Ashley Moody.

J&J përballet ende me dhjetëra mijëra padi për talkun dhe një padi në grup që akuzon kompaninë me bazë në New Brunswick, New Jersey për fshehjen e mashtrimit të rreziqeve të tyre nga aksionerët.

Deri më 31 mars, rreth 61,490 njerëz paditnin J&J për talkun. Shumica ishin gra me kancer ovarian, ndërsa një numër më i vogël kishin mesothelioma, një lloj kanceri i lidhur me asbestin.

J&J ndaloi shitjen e pluhurit të foshnjave me bazë talkun në mbarë botën vitin e kaluar, duke kaluar në niseshten e misrit si përbërësin kryesor. Ajo ka pohuar se prodhimet e saj nuk përmbajnë asbest.

Kompania është përpjekur dy herë të zgjidhë çështjen gjyqësore duke e falimentuar një nëndegë që krijoi për të frenuar detyrimet e saj për talkun, por gjykatat i kundërshtuan të dyja përpjekjet.

Më 1 maj, J&J propozoi një marrëveshje prej 6.48 miliardë dollarësh për të zgjidhur pjesën më të madhe të procesit gjyqësor përmes një paraqitjeje të tretë falimentimi. Ajo ka lënë mënjanë një rezervë prej 11 miliardë dollarësh për të mbuluar të gjitha detyrimet e talkut.

“Kompania vijon të ndjekë disa rrugë për të arritur një zgjidhje gjithëpërfshirëse dhe përfundimtare të çështjes gjyqësore për talkun,” tha në një deklaratë të martën Erik Haas, nënkryetar i çështjeve gjyqësore në mbarë botën J&J.

“Ne do vijojmë të adresojmë pretendimet e atyre që nuk duan të marrin pjesë në zgjidhjen tonë konsensuale të parashikuar të falimentimit përmes procesit gjyqësor ose zgjidhjes,” shtoi ai.