29 mars 1925 ndërroi jetë politikani dhe aktivisti Bajram Curri

29 Mars 2024, 08:25 / JETË ALFA PRESS

29 mars 1925 ndërroi jetë politikani dhe aktivisti Bajram Curri

Si sot, më 29 mars 1925, ndërroi jetë Bajram Curri.

Ishte një ndër organizatorët e Lidhjes Shqiptare të Pejës në vitet 1899-1900.

Veproi si një prej drejtuesve kryesorë në kryengritjet kundërosmane (1908-1912) duke luftuar për autonominë e Shqipërisë dhe për mbrojtjen e tërësisë territoriale të vendit.

Pas shpalljes së Pavarësisë, luftoi në Kosovë kundër zgjedhës serbe.

Shprehu mospajtimin me vendimet e Fuqive të Mëdha në kuadër të Konferencës së Londrës të vitit 1913.

Në vitin 1918 u zgjodh anëtar i Komitetit “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës” dhe qe një ndër udhëheqësit kryesorë të tij.

Më poshtë është dhe elegjia e titulluar “Shpell e Dragobisë”, shkruar nga Fan Noli për Bajram Currin.

29 mars 1925 ndërroi jetë politikani dhe aktivisti Bajram Curri

29 mars 1925 ndërroi jetë politikani dhe aktivisti Bajram Curri

29 mars 1925 ndërroi jetë politikani dhe aktivisti Bajram Curri