15 herë më i pasur se Tiger Woods, njihuni me atletin më të paguar në histori

3 Qershor 2023, 12:35 / AKTUALITET ALFA PRESS

15 herë më i pasur se Tiger Woods, njihuni me atletin më të
Në kronikat e historisë së sportit ka pasur atletë legjendar që kanë lënë gjurmë të pashlyeshme me aftësitë e tyre të jashtëzakonshme dhe fitime mbresëlënëse.

Midis tyre qëndron dhe Gaius Appuleius Diocles, një karrocier romak që u bë i famshëm në Romën e lashtë dhe u bë atleti më i paguar i kohës së tij.

Një karrierë në qarkun e garave me qerre

Gaius Appuleius Diocles lindi në Lamecum, një qytet i vogël në Lusitania (Portugalia e sotme) rreth vitit 104 pas Krishtit.

Dihet pak për jetën e tij të hershme, por besohet se ai u stërvit që në moshë të re për t'u bërë një karrocier i aftë.

Talenti i tij i natyrshëm, i kombinuar me stërvitjen rigoroze, e ndihmuan atë të ngrihej në radhët e qarkut të garave me karroca.

Diokli garoi në garat popullore të karrocave të mbajtura në Circus Maximus të Romës, një stadium i madh që mund të strehonte mbi 150,000 spektatorë.

Ai shpejt fitoi një reputacion për aftësitë e tij të jashtëzakonshme të vozitjes dhe mprehtësinë taktike.

Diokuli garoi për fraksione të ndryshme, duke përfshirë të bardhët, të kuqtë, të gjelbërt dhe blutë, duke fituar një bazë të përkushtuar fansash dhe admirimin e bashkëmoshatarëve të tij.

Pasuria marramendëse e Dioklit

Ajo që e dallonte Gaius Appuleius Diocles nga bashkëkohësit e tij nuk ishte vetëm aftësia e tij sportive, por edhe pasuria e tij marramendëse.

Diokli grumbulloi një pasuri të jashtëzakonshme gjatë karrierës së tij, falë fitoreve të tij të vazhdueshme dhe çmimeve fitimprurëse të dhëna për karrocat.

Të dhënat historike sugjerojnë se ai grumbulloi rreth 35,863,120 sesterces (monedhë romake) gjatë gjithë karrierës së tij të garave. Nëse marrim në konsideratë normën e inflacionit të sotëm, do të vlerësohej 15,000,000,000 dollarë .

Kjo është 15 herë më shumë sesa ka bërë Tiger Woods gjatë gjithë karrierës së tij.
Për të vënë në perspektivë pasurinë e Dioklit, është e rëndësishme të kuptojmë fuqinë blerëse të fitimeve të tij.

Me ekuivalentin e miliona dollarëve në monedhën moderne, Diokli ishte një nga individët më të pasur në Romën e lashtë.
Ai jetoi një jetë të pasur, duke zotëruar vila luksoze, prona të mëdha dhe një varg shërbëtorë.

Trashëgimia dhe ndikimi

Përtej pasurisë dhe suksesit të tij në gara, Diokli ishte i njohur për personalitetin e tij karizmatik dhe aftësinë për të magjepsur audiencën.

Baza e tij e tifozëve shtrihej përtej qarqeve të garave dhe ai u bë një figurë e dashur në shoqërinë romake.

Popullariteti i Dioklit ilustron lidhjen e thellë midis atletëve dhe publikut, duke kapërcyer klasat shoqërore dhe duke nxitur një ndjenjë uniteti.

Ndërsa shumë atletë të lashtë janë zbehur në errësirë, emri dhe trashëgimia e Gaius Appuleius Diocles kanë kaluar nëpër kanalet e historisë.

Pasuria e tij e marramendëse dhe karriera e jashtëzakonshme vazhdojnë të magjepsin studiuesit dhe entuziastët e sportit, duke shërbyer si një testament për ndikimin dhe joshjen e sporteve të lashta.

Historia e Dioklit ofron një dritare në stilin e jetesës luksoze dhe rëndësinë kulturore të atletëve në Romën e lashtë.

Gaius Appuleius Diocles lindi në Lamecum, një qytet i vogël në Lusitania (Portugalia e sotme) rreth vitit 104 pas Krishtit. Dihet pak për jetën e tij të hershme, por besohet se ai u stërvit që në moshë të re për t'u bërë një karrocier i aftë. Talenti i tij i natyrshëm, i kombinuar me stërvitjen rigoroze, e ndihmuan atë të ngrihej në radhët e qarkut të garave me karroca.

Diokli garoi në garat popullore të karrocave të mbajtura në Circus Maximus të Romës, një stadium i madh që mund të strehojë mbi 150,000 spektatorë. Ai shpejt fitoi një reputacion për aftësitë e tij të jashtëzakonshme të vozitjes dhe mprehtësinë taktike.

Diokuli garoi për fraksione të ndryshme, duke përfshirë të bardhët, të kuqtë, të gjelbërt dhe blutë, duke fituar një bazë të përkushtuar fansash dhe admirimin e bashkëmoshatarëve të tij./Alfapress.al