Ja si do të dukej bota nëse Gjermania do të fitonte Luftën e Dytë Botërore

25 Prill 2023, 14:53 / AKTUALITET ALFA PRESS

Ja si do të dukej bota nëse Gjermania do të fitonte Luftën e

Fitorja naziste në Luftën e Dytë Botërore u mundësua nga një sërë faktorësh, duke përfshirë ngritjen në pushtet të Adolf Hitlerit në vitin 1933.

Nën udhëheqjen e Hitlerit dhe Partisë së tij Naziste, ushtria gjermane u zgjerua me shpejtësi dhe filloi të pushtonte vende në të gjithë Evropën. 

Zgjerimi i shpejtë i ushtrisë gjermane dhe fitoret e saj në Evropë shërbyen si një testament për fuqinë e ideologjisë naziste dhe ishin të dobishme në forcimin e kontrollit të tyre mbi pjesën më të madhe të kontinentit.

Përveç pushtimit të vendeve me forcë, Gjermania naziste u mbështet edhe në bashkëpunimin e kombeve të tjera evropiane.

Duke krijuar aleanca me qeveri të tjera me të njëjtat ide, ata ishin në gjendje të zgjeronin shtrirjen e tyre dhe të fitonin akses në burime që përndryshe do të ishin të paarritshme. 

Kjo kontribuoi ndjeshëm në suksesin e tyre të përgjithshëm gjatë luftës. Gjermania naziste gjithashtu përdori gjerësisht propagandën për të manipuluar opinionin publik.

Përdorimi i tyre i imazheve, fjalimeve dhe letërsisë ndihmoi në krijimin e një atmosfere frike që i pengonte njerëzit t'i kundërshtonin ose të flisnin kundër tyre nga frika e hakmarrjes. 

Kjo taktikë i lejoi ata të fitonin në heshtje më shumë kontroll brenda Evropës pa ndonjë kundërshtim të rëndësishëm.

Më në fund, shkencëtarët gjermanë zhvilluan armë dhe teknologji të përparuar të cilat mund të përdoreshin me efekte shkatërruese në fushat e betejës ku u angazhuan me forcat armike. 

Nga tanket dhe aeroplanët tek nëndetëset dhe armët kimike, gjermanët kishin akses në mjete të fuqishme që mund të ndihmonin ta kthenin valën e betejës në favor të tyre. Të kombinuara me ushtarët e tyre shumë të trajnuar, këto armë ndihmuan në sigurimin e një fitoreje naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Efekti në Evropë: Ndryshimet Politike dhe Sociale

Fitorja naziste në Luftën e Dytë Botërore do të kishte pasur efekte të gjera në strukturat politike dhe sociale të Evropës. 

Ndryshimi në balancën e pushtetit do të kishte qenë dramatik, me Gjermaninë naziste si një nga vendet më të fuqishme në botë. 

Ideologjia naziste bazohej në racizëm, nacionalizëm dhe autoritarizëm që mund të kishte rezultuar në ligje shtypëse në të gjithë territoret e pushtuara.

Pushtimi i pjesës më të madhe të Evropës nga Gjermania naziste do të kishte shkaktuar zhvendosje masive të popullsive, si dhe një ndryshim në identitetet kulturore në shumë vende. 

Për më tepër, përhapja e ideologjisë naziste mund të kishte ndryshuar në mënyrë drastike mënyrën se si njerëzit mendonin për politikën, shoqërinë dhe marrëdhëniet racore për brezat që do të vijnë.

Ndikimi ekonomik i një fitoreje të tillë do të kishte qenë gjithashtu i rëndë. Politikat naziste si puna e detyruar dhe taksat e rënda mund të kenë pasur efekte të qëndrueshme në një ekonomi tashmë të brishtë evropiane pas Luftës së Dytë Botërore. 

Për më tepër, ambiciet e saj globale mund të kishin çuar në një rend të ri botëror me ligje shtypëse që pengonin mundësitë tregtare dhe investimet nga vende të tjera anembanë botës.

Si përfundim, nëse Gjermania naziste do të kishte fituar Luftën e Dytë Botërore, do të kishte pasoja drastike që do të ndiheshin shumë përtej kufijve të Evropës – jehona e të cilave shihet ende sot nëse do të ndodhte ndonjëherë një fitore e tillë. 

Dëmi i vërtetë i shkaktuar nga një fitore e tillë është pothuajse e pamundur të matet me saktësi pa e jetuar atë; megjithatë mund të thuhet me siguri se efektet do të ishin shkatërruese si politikisht ashtu edhe shoqërore në të gjitha nivelet e shoqërisë.

Rendi i Ri Botëror: Perandoria Globale Naziste

Nëse Gjermania naziste do të kishte triumfuar në Luftën e Dytë Botërore, kjo do të nënkuptonte një transformim të jashtëzakonshëm të botës. 

Synimi i nazistëve për të krijuar një regjim global të ndërtuar mbi parimet e tyre mund të kishte rezultuar në një ekuilibër të ndryshuar të fuqisë dhe një rend të ri botëror që do të zgjaste me vite. 

Një nga planet interesante që do të kishte përfunduar nga Gjermania do të ishte projekti Atlantropa , i cili ishte plani i Hitlerit për të kulluar detin Mesdhe në mënyrë që të krijonte një superkontinent.

Ideologjia dhe propaganda naziste ka të ngjarë të kenë përshkuar globin, me vendet nën sundimin nazist që duhet të përshtaten me standardet e bazuara në nazizmin si censura dhe kontrolli mashtrues mbi qytetarët. 

Ligjet e ndarjes racore do të ishin zbatuar gjithashtu në shumë kombe, duke ndryshuar në mënyrë drastike identitetet kulturore dhe duke zhvendosur miliona nga shtëpitë e tyre.

Konfrontimi ushtarak midis Gjermanisë naziste dhe vendeve të tjera ishte një mundësi reale për shkak të dallimit të madh midis ideologjive dhe ambicieve. 

Kjo mund të çojë lehtësisht në zgjerim të mëtejshëm nga nazistët dhe më shumë luftëra në të gjithë Evropën - ose përtej kufijve të saj.

Për ta përmbledhur, nëse Gjermania naziste do të kishte fituar në Luftën e Dytë Botërore, ne do t'i ndjenim ende efektet e saj deri më sot. 

Mund të kishte rregulla shtypëse, diskriminim racor, përhapje të vlerave naziste, njerëz që mund të largoheshin  vendlindja e tyre, paqëndrueshmëri ekonomike për shkak të politikave tatimore të vendosura nga nazistët; si dhe konflikte të mundshme në mbarë globin. 

Për fat të mirë, këto ngjarje nuk ndodhën kurrë - por është e rëndësishme të shqyrtojmë se si mund të dukej bota jonë tani nëse historia do të kishte marrë një rrugë tjetër.

Jeta nën sundimin nazist: Ndikimi te njerëzit

Nën sundimin nazist, jeta në Evropë do të kishte qenë krejtësisht ndryshe nga ajo që njohim sot. 

Për pakicat dhe ata që kundërshtonin regjimin, persekutimi dhe privimi i lirive elementare ishin të zakonshme. 

Qytetarët do të ishin përballur me taksa të rënda dhe politika të detyruara të punës për të financuar makinën e luftës naziste ndërsa jetonin nën mbikëqyrjen e rreptë nga policia sekrete e Gestapos. 

Masa të tilla shtypëse do të kishin një efekt shkatërrues në jetën e qytetarëve dhe do të kishin lënë një gjurmë të pashlyeshme në Evropë që vazhdon ende sot.

Riimagjinimi i së ardhmes: Çfarë mund të kishte qenë ndryshe tani?

Sikur Gjermania naziste të kishte fituar Luftën e Dytë Botërore, bota sot do të dukej shumë ndryshe.

Hitleri dhe partia naziste mund të kishin ruajtur fuqinë e tyre për breza, duke krijuar potencialisht një perandori globale. 

Si rezultat i teknologjisë së tyre ushtarake dhe kërkimeve të avancuara të armëve, ata mund të kishin aftësi bërthamore, duke i bërë ato një kërcënim edhe më të madh.

Përhapja e ideologjisë naziste në të gjithë globin është një perspektivë rrëqethëse për t'u marrë parasysh.

Ligjet shtypëse nën sundimin e Hitlerit do të ishin imponuar mbi popullsitë që nuk ishin ekspozuar më parë ndaj tyre, duke çuar në pasoja të rënda si në aspektin shoqëror ashtu edhe në atë politik. 

Kjo mund të kishte rezultuar në zhvendosje të mëtejshme të njerëzve dhe një ndryshim në identitetet kulturore në mbarë botën.

Për më tepër, me ambiciet e Hitlerit për zgjerim të mëtejshëm të pakontrolluara nga forcat aleate, një tjetër konflikt i madh global mund të ishte i pashmangshëm. 

Kjo mund të kishte rezultuar në një holokaust global shkatërrues me pasoja të paimagjinueshme për miliona në mbarë botën.

Ndikimi i qëndrueshëm i një fitoreje naziste do të ndihej ende sot nëse do të kishte ndodhur gjatë Luftës së Dytë Botërore. 

Është e pamundur të parashikohet saktësisht se çfarë forme do të merrte Evropa moderne, por është e sigurt se do të ishte drastikisht e ndryshme nga ajo që njohim sot – ekonomikisht, politikisht dhe socialisht – për shkak të ligjeve shtypëse të sundimit nazist që ende po zbatohen në mbarë botën.

 

 

 

 

 

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128