Ku është vendi më i nxehtë në tokë?

14 Prill 2023, 11:33 / AKTUALITET ALFA PRESS

Ku është vendi më i nxehtë në tokë?

A e keni menduar ndonjëherë se ku është vendi më i nxehtë në tokë?

Epo, mos shikoni më larg se në Dallol në Etiopinë veriore. 

Ky vend i largët dhe i shkretë ka një temperaturë mesatare prej 34°C (93°F) dhe mund të arrijë 46°C (115°F)  gjatë muajve të verës.

Por pse është kaq nxehtë këtu? 

Le të eksplorojmë shkaqet e këtyre temperaturave ekstreme, kushtet unike atmosferike dhe ndikimin e tyre në jetën e egër dhe komunitetet lokale.

I vendosur brenda Trekëndëshit Afar të Etiopisë veriore, ndodhet Dallol - vendi më i nxehtë në Tokë. Ky vend i largët dhe i shkretë ka një temperaturë mesatare prej 34°C (93°F) dhe mund të arrijë 46°C (115°F) përvëluese gjatë muajve të verës. Por pse është kaq nxehtë këtu?

Klima ekstreme e Dallolit është për shkak të vendndodhjes së saj në pikën më të ulët të Depresionit Danakil, e kombinuar me mbi 300 ditë me diell çdo vit. 

Zona gjithashtu nuk ka pothuajse asnjë reshje, duke e bërë atë edhe më jomikpritëse për jetën e njerëzve. 

Atmosfera unike e Dallolit përmirësohet më tej nga aktiviteti i tij vullkanik dhe burimet gjeotermale.

Një shembull i tillë është vullkani Dallol i cili shpërtheu për herë të fundit në vitin 1926 dhe ende sot lëshon gazra sulfurik.

Burime të tjera gjeotermale mund të gjenden në të gjithë këtë rajon, duke dhënë dëshmi se kjo zonë dikur mbulohej nga një liqen ose det.

Në vitin 2013, Organizata Botërore Meteorologjike e shpalli zyrtarisht Dallol-in si "vendin më të nxehtë në Tokë.

Pavarësisht klimës së saj të ashpër, njerëzit vazhdojnë të jetojnë në këtë pjesë të izoluar të Etiopisë – duke jetuar me blegtori dhe nga minierat e kripës.

Dallol është një mjedis unik si pak të tjerë në planetin tonë - një kombinim ekstrem i nxehtësisë, vullkaneve dhe kriporeve që kanë krijuar një peizazh të mrekullueshëm, ndryshe nga çdo vend tjetër në Tokë!

Nxehtësia ndikon në gjithçka, nga mënyra se si njerëzit vishen deri tek mënyra se si menaxhojnë aktivitetet e tyre të bagëtive dhe minierat e kripës.

Për shembull, njerëzit që jetojnë në këtë mjedis duhet të veshin veshje që mbulojnë lëkurën e tyre nga koka te këmbët për t'i mbrojtur ata nga djegiet nga dielli ose goditjet nga nxehtësia ndërsa punojnë jashtë. 

Ata gjithashtu duhet të planifikojnë përdorimin e ujit me kujdes pasi burimet mund të jenë të pakta gjatë periudhave të caktuara të vitit kur temperaturat ngrihen mbi 100 gradë Fahrenheit.

Pavarësisht këtyre sfidave me të cilat ballafaqohen vendasit për shkak të kushteve ekstreme të motit, njerëzit vazhdojnë të jetojnë në këtë pjesë të izoluar të Etiopisë, ku mbështeten në metodat tradicionale si blegtoria ose nxjerrja e kripës për të siguruar jetesën.

Shkaqet e temperaturave të larta

Temperaturat ekstreme në Dallol shkaktohen nga një sërë faktorësh, të cilët të gjithë kontribuojnë në atmosferën unike të këtij rajoni. 

Së pari, ekziston aktiviteti vullkanik në zonë që prodhon nxehtësi nga magma dhe burimet gjeotermale. 

Së dyti, ajri në këtë rajon është shumë i thatë, duke çuar në temperatura më të larta se zonat e tjera që kanë më shumë lagështi në ajrin e tyre. 

Së treti, kriporet thithin shumë nxehtësi nga rrezet e diellit, duke e bërë atë edhe më të nxehtë se zonat me më pak depozita kripe. 

Së fundi, për shkak të mungesës së bimësisë dhe hijes, më shumë rrezet e diellit mund të arrijnë në tokë gjatë ditës - duke kontribuar më tej në temperaturat e larta.

Përveç këtyre faktorëve lokalë, vendndodhja e Dallolit pranë ekuatorit gjithashtu shkakton temperatura më të larta se zonat e tjera në gjerësi të ngjashme. 

Për shkak të kushteve të tij unike atmosferike, Dallol ofron një mundësi për eksplorim shkencor se si gjallesat janë përshtatur me klimat e tilla të ashpra. 

Temperaturat e saj ekstreme dhe bimësia e rrallë e bëjnë atë gjithashtu një destinacion popullor për fotografët që kërkojnë të kapin peizazhet e tij mahnitëse dhe ngjyrat e gjalla. 

Me më shumë kërkime që bëhen në këtë zonë çdo vit, ne mund të jemi në gjendje të zbulojmë edhe më shumë sekrete rreth këtij vendi të mrekullueshëm në planetin tonë.

Ku është vendi më i nxehtë në tokë? Ku është vendi më i nxehtë në tokë? Ku është vendi më i nxehtë në tokë? 

 

 

Po ndodh...

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128