Si lindi dhe u zhvillua krimi i organizuar?

12 Prill 2023, 13:12 / AKTUALITET ALFA PRESS

Si lindi dhe u zhvillua krimi i organizuar?

Shumica e studiuesve pajtohen se mafia u shfaq në Siçili në shekullin e 19-të gjatë bashkimit të Italisë, por të tjerë sugjerojnë se organizata u ngrit gjatë mesjetës.

Në interpretimin e fundit, mafia ndoshta filloi si një organizatë sekrete e dedikuar për të përmbysur sundimin e pushtuesve të ndryshëm të huaj të ishullit italian p.sh., saraçenët , normanët dhe spanjollët. 

Mafia  tërhoqi anëtarët e saj nga shumë ushtri të vogla private ose mafioze, që u punësuan nga pronarët për të mbrojtur pronat e tyre nga banditët në kushtet e paligjshme që mbizotëruan në pjesën më të madhe të  Siçilisë  gjatë shekujve. 

Gjatë shekujve 18 dhe 19 këto ushtri private u organizuan dhe u bënë aq të fuqishëm sa u kthyen kundër pronarëve të tokave dhe u bënë ligji i vetëm, duke zhvatur para nga pronarët e tokave në këmbim të mbrojtjes së të korrave të këtyre të fundit. 

Mafia i mbijetoi dhe i tejkaloi qeveritë e huaja të njëpasnjëshme të Siçilisë, sepse këto të fundit ishin shpesh aq despotike sa e bënë të tolerueshëm sistemin e veçantë të mafias, i cili rregullohej nga një kod moral i ndërlikuar. 

Ky kod bazohej në detyrimin për të mos aplikuar për drejtësi tek autoritetet ligjore dhe asnjëherë për të ndihmuar në zbulimin e krimeve të kryera kundër vetes ose të tjerëve. 

E drejta për t'u hakmarrë për gabimet ishte e rezervuar për viktimat dhe familjet e tyre, dhe thyerja e kodit të heshtjes do të thoshte hakmarrje nga mafia. 

Rreth vitit 1900, "familjet" e ndryshme mafioze dhe grupet e familjeve me bazë në fshatrat e Sicilisë perëndimore ishin bashkuar në një konfederatë të lirë dhe ata kontrollonin shumicën e aktiviteteve ekonomike në lokalitetet e tyre përkatëse.

Në fillim të viteve 1920 regjimi fashist i Benito Musolinit iu afrua eliminimit të mafies duke arrestuar dhe gjykuar mijëra mafioz të dyshuar dhe duke i dënuar me burgime të gjata. 

Pas Luftës së Dytë Botërore , autoritetet pushtuese amerikane liruan shumë nga mafiozët nga burgu dhe këta njerëz vazhduan të ringjallën organizatën. 

Fuqia e mafies mbeti disi e dobësuar në zonat rurale të Siçilisë qendrore dhe perëndimore, dhe aktivitetet e saj tani e tutje u drejtuan më shumë drejt zona urbane.

Palermo

Gjatë fundit të viteve 1970, mafia në Palermo u përfshi thellësisht në rafinimin dhe transportimin e heroinës për në Shtetet e Bashkuara. 

Fitimet e mëdha ndezën një konkurrencë të ashpër midis klaneve të ndryshme brenda mafias, dhe vrasjet e shumta që rezultuan nga  përplasjet mes këtyre klaneve çuan në përpjekje të reja qeveritare për të dënuar dhe burgosur udhëheqjen e mafies. 

Në një "gjykim maksimal" të vitit 1987, 338 mafioz sicilianë u dënuan për një sërë akuzash.

Në grupet që emigruan nga Siçilia dhe Italia në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të, kishte individë që kishin qenë pjesë e mafies dhe që, në vendet e tyre të reja (veçanërishtShtetet e Bashkuara dhe pjesë të Amerikës së Jugut), u nisën për të riprodhuar modelet kriminale që kishin lënë në Evropë . 

Nga fillimi i viteve 1930, kriminelët e organizuar italianë në Shtetet e Bashkuara kishin marrë kontrollin e aktiviteteve të ndryshme të paligjshme nga bandat rivale irlandeze, hebreje dhe të tjera, dhe ata vazhduan, konfliktin e  përgjakshëm mbarëkombëtar deri në vitet 1930-31 ku organizuan në një aleancë.

Pas shfuqizimit të Prohibition ( ndalimi ligjor i prodhimit, shitjes dhe transportit të pijeve alkoolike)  në 1933, mafia amerikane braktisi operacionet e saj të vjedhjes dhe u vendos në lojërat e fatit, shantazhin e punës, huazimin, shpërndarjen e narkotikëve dhe prostitucionin.

Ajo u bë më e madhja dhe më e fuqishme e organizatave të krimit të bashkuar në SHBA dhe riinvestoi fitimet e mbledhura nga krimi në pronësinë e bizneseve të tilla legjitime si hotelet, restorantet dhe sipërmarrjet argëtuese.

Hetimet e kryera nga agjencitë qeveritare amerikane në vitet 1950 dhe 1960 zbuluan se struktura e mafies amerikane ishte e ngjashme me atë të prototipit të saj sicilian .

Që nga vitet 1950, operacionet mafioze u kryen nga rreth 24 grupe ose "familje" në të gjithë vendin. 

Në shumicën e qyteteve ku vepronte krimi i përbashkët, kishte një familje, por në qytetin e Nju Jorkut kishte pesë :

Gambino,Genovese, Lucchese , Colombo dhe Bonanno. 

Kryetarët e familjeve më të fuqishme krijuan një komision, funksioni kryesor i të cilit ishte gjyqësori. 

Në krye të çdo familjeje ishte një "bos" ose "don”, autoriteti i të cilit mund të kundërshtohej vetëm nga komisioni. 

Secili don kishte njënënshef, i cili funksiononte si nënkryetar ose zëvendësdrejtor, dhe aconsigliere, ose këshilltar , i cili kishte fuqi dhe ndikim të konsiderueshëm. 

Poshtë bosit ishin caporegime , ose togerë, të cilët, duke vepruar si lidhje midis punonjësve të nivelit të ulët dhe vetë donatorit, e mbronin atë nga një lidhje shumë e drejtpërdrejtë me operacionet e paligjshme të organizatës. 

Togerët mbikëqyrnin skuadrat e "ushtarëve", të cilët shpesh ishin përgjegjës për një nga operacionet ligjore të familjes (p.sh., makinat shitëse, kompanitë e produkteve ushqimore ose restorantet) ose operacione të paligjshme që përfshinin prostitucionin, lojërat e fatit ose narkotikët.

Nga fundi i shekullit të 20-të, roli i mafies në krimin e organizuar në SHBA dukej se po pakësohej.

Dënimet e zyrtarëve të lartë, largimet nga anëtarët që u bënë dëshmitarë të qeverisë dhe mosmarrëveshjet e brendshme vrastare rralluan gradat. 

Për më tepër, shpërbërja graduale e komuniteteve të izoluara italo-siciliane dhe asimilimi i tyre në shoqërinë më të madhe amerikane reduktoi në mënyrë efektive terrenin tradicional të mbarështimit për mafiozët e mundshëm. 

 

Po ndodh...