Skoptsy: Kulti sekret rus që tredhi anëtarët e tij

7 Prill 2023, 12:50 / AKTUALITET ALFA PRESS

Skoptsy: Kulti sekret rus që tredhi anëtarët e tij

Skoptsy ishte një kult i mbuluar me mister dhe polemika, por ndikimi i tij ndihet ende sot. 

Me origjinën në Perandorinë Ruse të fundit të shekullit të 18-të, kulti praktikoi asketizëm ekstrem dhe gjymtim fizik, duke përfshirë kastrimin, të gjitha në një përpjekje për të arritur përsosmërinë shpirtërore.

 Pavarësisht dënimit nga Kisha Ortodokse Ruse dhe opinionit publik negativ, Skoptsy vazhdoi deri në shpërbërjen e tij zyrtare në fillim të shekullit të 20-të. 

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë kontekstin historik të Skoptsy dhe origjinën dhe zgjerimin e e tij dhe se si ajo ka arritur të mbetet e rëndësishme edhe pas shpërbërjes së saj zyrtare. 

Konteksti historik i Skoptsy

Kulti Skoptsy, i cili përkthehet në "i tredhur" në rusisht, është një sekt fetar i diskutueshëm që e ka origjinën në Perandorinë Ruse të fundit të shekullit të 18-të.

I themeluar nga një fshatar i quajtur Kondraty Selivanov, kulti praktikoi asketizëm ekstrem dhe gjymtim fizik në një përpjekje për të arritur përsosmërinë shpirtërore. 

Sekti ishte një degë e sektit të Besimtarëve të Vjetër të Ortodoksisë Ruse dhe u shpall i paligjshëm nga qeveria në 1834 për shkak të besimeve dhe praktikave të tij nxitëse.

Kondraty Selivanov besonte se kishte marrë zbulesa hyjnore nga Zoti, të cilat e udhëzuan atë të themelonte këtë sekt ekstrem fetar si një rrugë drejt përsosjes shpirtërore. 

Ai u tërhoq shumë nga mësimet nga komunitetet e Besimtarëve të Vjetër dhe zhvilloi interpretimin e tij të tyre, duke besuar se vuajtja fizike mund të çonte në shpëtim. 

Kjo përfshinte tredhjen si një mjet për të arritur pastërtinë shpirtërore dhe për të shmangur tundimin. 

Kjo praktikë do të thoshte se anëtarët e Skoptsy njiheshin si castrati ose skopts.

Pavarësisht dënimit nga Kisha Ortodokse Ruse dhe opinionit negativ publik, Skoptsy arriti të mbijetojë deri në shpërbërjen e tij zyrtare në fillim të shekullit të 20-të për shkak të natyrës së tij të fshehtë dhe natyrës së nëndheshme. 

Edhe pasi u shpallën të paligjshëm nga autoritetet, anëtarët ende jetonin së bashku në fshatra të vegjël të dedikuar vetëm për besimet e tyre.

Rëndësia e Skoptsy vazhdon edhe sot, pasi vazhdon të frymëzojë disa njerëz me mesazhin e heqjes dorë nga pasuritë materiale për ideale më të larta si e vërteta, drejtësia dhe besnikëria - të gjitha cilësi që kërkohen shumë në shoqërinë moderne. 

Si i tillë, është e rëndësishme për ne të kuptojmë më shumë rreth këtij sekti fetar të diskutueshëm, në mënyrë që të mund të vlerësojmë më mirë pse ai ka qenë në gjendje të vazhdojë pavarësisht nga të gjitha gjasat kundër tij për shekuj me radhë.

Origjina dhe zgjerimi i kultit

Origjina dhe zgjerimi i kultit Kulti Skoptsy filloi në fund të shekullit të 18-të në Perandorinë Ruse, duke fituar shpejt një ndjekës mes atyre që kërkonin një formë më ekstreme të krishterimit. 

Sekti ishte i njohur për respektimin e rreptë të mësimeve të krishtera dhe premtimin e tij për shpëtim përmes gjymtimit fizik dhe asketizmit. 

Besohet se Kondraty Selivanov, një ish-murg i Besimtarit të Vjetër, themeloi për herë të parë sektin në 1789 pas zbulimit të tij të një teksti të lashtë për kastrimin si një akt shpirtëror.

Anëtarët e këtij kulti njiheshin si Skoptsy ose "kastruesit", duke iu referuar praktikës së tyre të vetë-gjymtimit, duke përfshirë kastrimin e tyre ose prerjen e pjesëve të gishtërinjve. 

Kjo praktikë kishte për qëllim të përfaqësonte refuzimin e tyre të pasurisë materiale dhe dëshirave të kësaj bote në favor të ndriçimit shpirtëror. 

Përveç tredhjes, ata praktikonin edhe agjërimin, beqarinë dhe veshjen e thasës në vend të veshjeve tradicionale.

Pavarësisht dënimit nga Kisha Ortodokse Ruse dhe opinioni negativ publik, kulti vazhdoi deri në shpërbërjen e tij zyrtare nga Car Nikolla II në 1905.

Pavarësisht nga kjo, anëtarët jetonin ende së bashku në fshatra të vegjël të dedikuar vetëm për besimet e tyre dhe vazhdon të frymëzojë disa njerëz me mesazhi i tij për heqjen dorë nga pasuritë materiale për ideale më të larta.  

Gjatë kulmit të tij, ai kishte mbi 100 000 ndjekës në të gjithë Rusinë dhe Ukrainën përpara se të shpallej jashtë ligjit nga qeveria.

Ndikimi i Skoptsy është ndjerë gjatë gjithë historisë, pavarësisht se tani është harruar kryesisht nga shoqëria në përgjithësi; autorë të tillë si Fjodor Dostojevski u frymëzuan prej tyre gjatë shkrimit përkatësisht Krimi dhe Ndëshkimi dhe Lufta dhe Paqja. 

Mësimet e tyre kanë ndikuar gjithashtu në lëvizjet moderne si minimalizmi, të cilat i inkurajojnë njerëzit të jetojnë një jetë më të thjeshtë pa sende të tepërta ose pasuri materiale – diçka që mbetet aktuale edhe sot!

Reagimet ndaj Skoptsy në Rusi dhe më gjerë

Reagimet ndaj Skoptsy në Rusi dhe më gjerë Sekti Skoptsy u dënua gjerësisht nga Kisha Ortodokse Ruse dhe publiku i gjerë për praktikat e tij ekstreme fetare.

Kisha e denoncoi sektin si një herezi, duke deklaruar se anëtarët e tij ishin "një kërcënim i rëndë për moralin publik". 

Qeveria ndërmori gjithashtu hapa për të nxjerrë jashtë ligjit kultin, me dënime të rrepta që u vendosën për këdo që do ta praktikonte atë.

Pavarësisht kësaj, disa intelektualë në Rusi dhe Evropë u frymëzuan nga mësimet e kultit për heqjen dorë nga pasuritë materiale për ideale më të larta. 

Fjodor Dostoevsky shkroi për admirimin e tij ndaj grupit në librin e tij "Vëllezërit Karamazov".

Leo Tolstoi u ndikua gjithashtu nga besimet e tyre dhe i përdori ato si frymëzim për romanin e tij 'Ringjallja', i cili ndjek një avokat që mbron një anëtar të sektit Skoptsy që përballet me gjyq.

Përveç opinionit negativ publik, anëtarët e sektit Skoptsky u persekutuan nga autoritetet në Rusinë e fundit të shekullit të 19-të.

Ata u internuan në Siberi dhe shumë prej tyre madje u dënuan me burg për besimet e tyre. 

Pavarësisht kësaj, ka ende sot njerëz që frymëzohen nga mësimet e tyre dhe praktikojnë elemente asketizmi si pjesë e jetës së tyre të përditshme./ Alfapress.al