Studimi/ Pse Hëna po i bën ditët më të gjata në Tokë?

28 Qershor 2024, 07:53 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Studimi/ Pse Hëna po i bën ditët më të gjata në

Miliarda vite më parë dita mesatare e Tokës zgjati më pak se 13 orë dhe ajo po vazhdon të zgjatet.

Arsyeja qëndron në marrëdhëniet midis Hënës dhe oqeaneve tona. Gjatë gjithë historisë njerëzore, Hëna ka qenë një prani e pandashme, fantazmë mbi Tokë. Tërheqja e butë gravitacionale vendos ritmin e baticave, ndërsa drita e zbehtë ndriçon natën.

Hëna mund të ketë ndihmuar në krijimin e kushteve që e bëjnë të mundur jetën në planet, sipas disa teorive, dhe madje mund të ketë ndihmuar në fillimin e jetës në Tokë në radhë të parë. Orbita e saj e çuditshme rreth planetit mendohet se luan një rol në disa nga sistemet e rëndësishme të motit që dominojnë jetën sot.

Por, edhe Hëna po del nga kontrolli!

Ndërsa performon astro-baletin e tij të ekuilibruar në mënyrë të imët rreth Tokës, duke u rrotulluar, arsyeja pse shikojmë vetëm njërën anë të Hënës, ajo gradualisht po largohet nga planeti në një proces të njohur si “recesioni hënor”. Duke lëshuar lazer nga reflektorët e vendosur në sipërfaqen hënore nga astronautët e misionit Apollo, shkencëtarët kohët e fundit kanë qenë në gjendje të masin me saktësi se sa shpejt po tërhiqet Hëna. Ata kanë konfirmuar se Hëna po largohet me një shpejtësi prej 1.5 inç (3.8 cm) çdo vit. Dhe ndërsa e bën këtë, ditët po bëhen gjithnjë e më pak më të gjata. “Ka të bëjë me baticat. Zvarritja e baticës në Tokë ngadalëson rrotullimin e saj dhe Hëna e fiton atë energji si moment këndor”, thotë David Waltham, profesor i gjeofizikës në Royal Holloway, Universiteti i Londrës, i cili studion marrëdhëniet midis Hënës dhe Tokës.

Në thelb, ndërsa Toka rrotullohet, graviteti i Hënës që rrotullohet mbi oqeane tërheq oqeanet për të krijuar baticat e larta dhe të ulëta. Këto batica në fakt janë një “fryrje” uji që shtrihet në formë eliptike drejt dhe larg gravitetit të Hënës. Por, Toka rrotullohet rreth boshtit të saj shumë më shpejt se sa Hëna rrotullohet sipër, që do të thotë se fërkimi nga pellgjet e oqeanit që lëviz poshtë vepron gjithashtu për të tërhequr ujin së bashku me të. Kjo do të thotë që fryrja lëviz pak përpara Hënës në orbitën e saj, e cila përpiqet ta tërheqë atë prapa. Kjo pakëson ngadalë energjinë rrotulluese të planetit, duke ngadalësuar rrotullimin e tij ndërsa Hëna fiton energji, duke e bërë atë të lëvizë në një orbitë më të lartë. Ky frenim në rritje në rrotullimin e planetit do të thotë se gjatësia e një dite mesatare të Tokës është rritur me rreth 1.09 milisekonda në shekull që nga fundi i viteve 1600, sipas analizave të fundit. Vlerësime të tjera e vendosin shifrën pak më të lartë, në 1.78 ms në shekull duke u mbështetur në vëzhgimet më të lashta të eklipseve.

Ndonëse asnjë nga këto nuk tingëllon si shumë, gjatë historisë 4.5 miliardë vjeçare të Tokës, e gjitha shton një ndryshim të thellë. Hëna mendohet të jetë formuar në rreth 50 milionë vitet e para pas lindjes së Sistemit Diellor. Teoria më e pranuar gjerësisht është se një përplasje midis Tokës embrionale dhe një objekti tjetër rreth madhësisë së Marsit, i njohur si Theia, ndau një pjesë të materialit dhe mbeturinave që u bashkuan në atë që tani e quhet Hënë. Ajo që është e qartë nga të dhënat gjeologjike të ruajtura në brezat e shkëmbinjve në Tokë është se Hëna ishte shumë më afër Tokës në të kaluarën sesa sot.

Hëna aktualisht ndodhet 384,400 km (238,855 milje) nga Toka. Por, një studim i fundit sugjeron se rreth 3.2 miliardë vjet më parë, pikërisht kur pllakat tektonike kishin filluar të lëviznin përreth dhe mikroorganizmat që banonin në oqean po gllabëronin azotin, Hëna ishte vetëm 270,000 km (170,000 milje) nga Toka, ose rreth 70% e saj. “Toka me rrotullim më të shpejtë e shkurtoi gjatësinë e ditës në mënyrë që, brenda një periudhe 24-orëshe, kishte dy lindje dhe dy perëndime, jo vetëm një si sot”, thotë Tom Eulenfeld, një gjeofizikan që drejtoi studimin në Friedrich. Universiteti Schiller Jena, në Gjermani. “Kjo mund të ketë reduktuar diferencën e temperaturës mes ditës dhe natës dhe mund të ketë ndikuar në biokiminë e organizmave fotosintetikë”, shtoi ai.

Disa studime zbulojnë se shkalla e recesionit hënor nuk ka qenë gjithashtu konstante, ajo është përshpejtuar dhe ngadalësuar me kalimin e kohës. Një studim nga Vanina López de Azarevich, një gjeologe në Universitetin Kombëtar të Saltës në Argjentinë, sugjeron se rreth 550-625 milionë vjet më parë, Hëna mund të ishte tërhequr deri në 7 cm në vit.

“Shpejtësia me të cilën Hëna po largohej nga Toka ndryshoi patjetër me kalimin e kohës dhe do ta bëjë këtë në të ardhmen”, thotë Eulenfeld. Megjithatë, për pjesën më të madhe të historisë së saj, Hëna është larguar me një ritëm shumë më të ngadaltë se sa është aktualisht. Aktualisht po jetojmë në një periudhë kur shkalla e recesionit është jashtëzakonisht e lartë, Hënës do t’i duhej të tërhiqej me ritmin aktual për 1.5 miliardë vjet për të arritur pozicionin e saj aktual. Por, procesi ka ndodhur që nga formimi i Hënës 4.5 miliardë vjet më parë, kështu që ishte qartësisht shumë më i ngadaltë në disa pika në të kaluarën. “Zvarritja e baticës tani është tre herë më e madhe se sa mund të prisnim”, thotë Waltham. Arsyeja mund të jetë për shkak të madhësisë së Oqeanit Atlantik.

Konfigurimi aktual i kontinenteve do të thotë që pellgu i Oqeanit Atlantik Verior ka përmasa saktësisht të duhura për të gjeneruar një efekt rezonance, kështu që uji që përmban ai zvogëlohet përpara dhe mbrapa me një ritëm të afërt me atë të baticave. Kjo do të thotë se baticat janë më të mëdha se sa do të ishin ndryshe.

“Nëse Atlantiku i Veriut do të ishte pak më i gjerë ose më i ngushtë, kjo nuk do të ndodhte. Modelet duket se tregojnë se nëse ktheheni disa milionë vjet prapa, forca e baticës bie menjëherë sepse kontinentet ishin në pozicione të ndryshme”, thotë Waltham.

Por, ka të ngjarë të vazhdojë të ndryshojë në të ardhmen. Modelimi parashikon se një rezonancë e re baticore do të shfaqet 150 milionë vjet nga tani, dhe më pas do të zhduket rreth 250 milionë vjet nga tani, ndërsa formohet një “superkontinent” i ri. Edhe në shkallën e saj të lartë aktuale të tërheqjes, Hëna nuk ka gjasa të largohet plotësisht nga Toka. Vdekja katastrofike e Diellit ndoshta do të ndërhyjë shumë kohë përpara se të ndodhë në rreth 5-10 miliardë vjet. Njerëzimi ka të ngjarë të jetë zhdukur shumë kohë më parë. Sidoqoftë, në një afat më të shkurtër, njerëzimi mund të luajë një rol në zgjatjen e ditëve pak më tej duke reduktuar sasinë e ujit të bllokuar në akullnajat dhe kapakët e akullit për shkak të shkrirjes së shkaktuar nga ndryshimet klimatike.

“Akulli në thelb shtyp baticat”, thotë Waltham, duke vënë në dukje se rreth 600-900 milionë vjet më parë, kur planeti mendohej të ketë hyrë në një periudhë veçanërisht të ftohtë të njohur si toka e borës, pati një ngadalësim dramatik në shkallën e tërheqjes hënore. Megjithatë, ndikimi është i vështirë të parashikohet, pasi një pjesë e kësaj do të kundërveprohet nga masat tokësore që tërhiqen pasi pesha e fletëve të akullit hiqet prej tyre dhe komplikime të tjera. Teorikisht, pjesa tjetër e astronautëve që do të fluturojnë në Hënë me programin Artemis të NASA-s mund të jenë në gjendje të thonë se ata panë planetin nga më larg se paraardhësit e tyre në programin Apollo 60 vjet më parë. Për ne të tjerët, jetët tona janë shumë të shkurtra për të vënë re se pikosekondat i shtohen gjatësisë së çdo dite që kalon. Nëse i mbyllni sytë, do ta humbisni./BBC

Po ndodh...