Nomad Capitalist: Pasaportat e Kosovës dhe Shqipërisë, më të pafuqishmet në rajon

22 Maj 2023, 13:47 / SOCIALE ALFA PRESS

Nomad Capitalist: Pasaportat e Kosovës dhe Shqipërisë, më

Një indeks i ri global, i përpiluar nga “Nomad Capitalist”, ka zbuluar pasaportat më të mira për ta mbajtur në vitin 2023. Emiratet e Bashkuara Arabe kanë zënë vendin e parë për këtë vit.

Sipas listës prej 199 vendesh, Serbia është në vendin e 66-të, Mali i Zi në vendin e 76-të, Maqedonia e Veriut në vendin e 81-të, Shqipëria në vendin e 91-të dhe Kosova në vendin e 175-të.

Shqipëria ka marrë 75 pikë në total dhe ka mundësi udhëtimi në 115 shtete.

Ndërsa Kosova ka lënë prapa vetëm 24 shtete të tjera të botës. Ka 40 pikë të përgjithshme dhe të drejtë udhëtimi në 56 vende.

Luksemburgu u konsiderua si vendi me pasaportën më të fuqishme për dy vjetët e fundit me radhë – viza e rangut më të lartë të këtij viti mund të jetë surprizë.

Të gjitha vendet u renditën sipas pesë kritereve: Mundësitë e udhëtimit pa viza, taksimi i qytetarëve, mundësitë e dyshtetësisë, perceptimi dhe liria personale.

Pasaporta e Emirateve është ngjitur në listë sepse ka privilegje udhëtimi pa viza në shumicën e vendeve – 181 në total – pa taksa mbi të ardhurat dhe një prani gjithnjë në rritje në skenën botërore. Këta faktorë, ndër shumë të tjerë, e bëjnë atë një vend tërheqës për qytetarët aspirues globalë.

Nomad Capitalist: Pasaportat e Kosovës dhe Shqipërisë, më

 

 

 

 

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128