Kina: Humbja e Putinit është e pashmangshme

21 Prill 2024, 22:44 / BOTA ALFA PRESS

Kina: Humbja e Putinit është e pashmangshme
Katër arsye pse Rusia duhet të largohet përfundimisht nga e gjithë Ukraina

Humbja e Rusisë në luftën në Ukrainë është e pashmangshme.

Katër faktorë nënkuptojnë se Putini përfundimisht do të duhet të tërhiqet nga i gjithë vendi – përfshirë Krimenë.
Kjo është shkruar nga një nga ekspertët më të shquar të Kinës për Rusinë, Profesor Feng Yujun.

Nocioni se Rusia po shkon drejt një humbjeje në Ukrainë është shprehur shpesh gjatë dy viteve të fundit.
Ajo që bie në sy në këtë kohë është se ky parashikim vjen nga Kina.

Feng Yujun është profesor në Universitetin e Pekinit dhe ish-drejtor i Qendrës për Studime Ruse dhe Azisë Qendrore në Universitetin Fudan në Shangai.

Ai shkruan në The Economist se lufta karakterizohet nga katër faktorë, të cilët së bashku tregojnë për një humbje ruse:

1. Rezistenca dhe uniteti kombëtar i treguar nga ukrainasit.
2. Mbështetje ndërkombëtare për Ukrainën.
3. Natyra e luftës moderne, ku suksesi varet si nga aftësitë industriale ashtu edhe nga ajo që në gjuhën ushtarake quhet C4/ISR: Komanda, *Komunikimet dhe Inteligjenca. “Një arsye pse Rusia pati probleme në këtë luftë është se ajo nuk është rikuperuar ende nga deindustrializimi dramatik që pasoi rënien e Bashkimit Sovjetik”, shkruan Feng Yujun.

4. Informacioni: Vladimir Putin është gjithnjë e më i izoluar dhe i mbërthyer në një fshikëz informacioni, pa inteligjencë të saktë dhe sisteme për të korrigjuar gabimet.

Ndërsa Ukraina e pasluftës mund të presë me padurim anëtarësimin në BE dhe NATO, Rusia përballet me izolim të gjerë, një Evropë që e ka njohur kërcënimin dhe ish-republikat sovjetike që distancohen gjithnjë e më shumë nga regjimi në Kremlin.

Kina dhe Rusia nuk janë aq afër

Feng Yujun gjithashtu minimizon se sa afër janë vërtet Kina dhe Rusia.
Kur ministrat e jashtëm të vendeve u takuan në Pekin kohët e fundit, ata nuk folën më për një "miqësi pa kufij" shumë të gjerë si dy vjet më parë, vëren ai, por ishin kthyer në një përshkrim më tradicional të partneritetit.

Feng Yujun beson gjithashtu se megjithëse Kina nuk ka mbështetur asnjë sanksion kundër Rusisë, ajo nuk i ka minuar ato në mënyrë aktive. Sipas profesorit, 100 milionë tonë naftë ruse që bleu Kina vitin e kaluar nuk janë shumë më tepër se para luftës dhe gjithashtu do të rriste çmimet e tregut botëror nëse Kina blinte diku tjetër.

Megjithatë, komentet e Feng Yujun nuk duhet të shihen domosdoshmërisht si një shenjë e një ndryshimi qëndrimi nga ana e Kinës.

Yujun jo gjithmonë pajtohet me udhëheqjen e Kinës. Në të kaluarën, për shembull, ai ka kritikuar liderin e Kinës Xi Jinping për mbivlerësimin e forcës dhe besueshmërisë së Rusisë dhe nënvlerësimin e rreziqeve që ajo paraqet për Kinën./The Economist

 

Po ndodh...