A po kthehet Lindita Nikolla, (Rama), në oksigjenin e fundit për Berishën?!

20 Shtator 2023, 15:09 / EDITORIAL NGA NAMIR LAPARDHAJA

A po kthehet Lindita Nikolla, (Rama), në oksigjenin e fundit për
Që “Foltorja” është në aleancë, herë të hapur, herë të fshehtë, me qeverinë kjo, tashmë, nuk është e re. Por që edhe pushtetit dhe qeverisë i intereson mbajtja e zjarrit të revolucionit ndezur, kjo nuk çudit më askënd, sepse korrupsioni ka nevojë për oksigjen që i vjen nga modeli i ngjashëm. 

Ndonëse kanë kaluar dy javë nga çelja e sesionit të ri, Lindita Nikolla, në cilësinë e Kryetares së Kuvendit, ende nuk i ka kthyer një përgjigje zyrtare Partisë Demokratike për ndryshimet në përbërjen e drejtimit të grupit të saj parlamentar.

Për të gjithë ata që e kanë harruar, pak kohë më parë, Nikolla i bindej sms-së së Flamur Nokës, kur ai i kërkonte: “Edhe një herë Berishën për procedurë e të ikim ne ” (Pa harruar dhe buzëqeshjen në fund).

Nëse ndaj “Foltores”, që juridikisht është e paligjshme dhe një organizatë fantazmë për sa kohë që nuk regjistrohet zyrtarisht si person juridik, është kjo sjellje dhe kjo bindje, ndaj personit juridik Partia Demokratike e Shqipërisë përdoret një standard tjetër, i dyfishtë, i pambështetur në ligj dhe në rregullore.

Rregullorja e Kuvendit në Nenin 15 (Formimi i Grupeve Parlamentare), pika 2, në mënyrë të qartë shprehet:

Grupet parlamentare, sipas përkatësisë partiake, formohen mbi bazën e listës së partive që përfaqësohen në Kuvend...”
Pra, ligji është eksplicit dhe referon te subjektet partiake. Lista e partive që përfaqësohet zyrtarisht me mandate nga KQZ-ja, në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2021, është lehtësisht e verifikueshme nga Parlamenti.

Dhe mbi të gjitha kemi të bëjmë me kushtetuetshmërinë apo jo të kësaj farse që po tentohet. Partitë janë etnitet kushtetues. Në "biblën" e shtetit ligjorë ka disa nene për partitë që janë baza e pluralizmit, kurse Grupet Parlamentare as që përmenden sepse janë vetëm rrjedhojë e këtyre etniteteve kushtetuese,në këtë rast Partisë Demokratike.

Mirëpo, kjo nuk i ka mjaftuar Lindita Nikollës, e cila ka kërkuar interpretim nga zyra juridike e Kuvendit, interpretim i cili, ndonëse kanë kaluar dy javë, ende nuk ka ardhur. 

Në të kundërt, a do të kërkohej interpretim juridik nëse, fjala vjen, çmendet kryetari i grupit parlamentar të PS-së dhe së bashku me 20 deputetë i bashkëngjitet “Foltores” së Berishës?! A do ta marrë me vete në marrëzinë e tij edhe drejtimin e grupit parlamentar apo partia që e ka mandatuar për të qenë i tillë do të dërgojë një shkresë dhe do vendosë emra të rinj të drejtimin e grupit?!

Lindita Nikolla në atë pozicion, edhe pse është e zgjedhur e Partisë Socialiste, është për të qenë mbarëvajtëse e punëve të Kuvendit të Shqipërisë dhe nuk mund të bëhet pjesë e cirkut të “Foltores” sa herë që ka seanca plenare.

Përndryshe, shihet se edhe ajo është nën urdhrat e partisë, e cila e ka të qartë si drita e diellit se me një Berishë dhe grup parlamentar pas tij, që bëjnë zhurmë çdo të enjte për të trembur SPAK-un nga oborri i familjarëve të vet, jetëgjatësia politike e PS-së dhe e Edi Ramës është e pafundme.