Në Kosovë, më shumë dërguam sesa morëm – Marrëdhëniet me rajonin, importet u rritën vetëm me Maqedoninë e Veriut

21 Nëntor 2023, 16:27 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Në Kosovë, më shumë dërguam sesa morëm –

Të dhënat e INSTAT mbi tregtinë e jashtme referuar muajit Tetor të këtij viti, konfirmojnë edhe njëherë rënie të importeve dhe eksporteve në vlerë. Përkatësisht këto tregues në vendin tonë ishin 37 mld lekë dhe 78 mld lekë, duke konstatuar një rënie me 4.3% dhe 6.3%.

Ndërkohë, referuar analizës së të dhënave në volum, pra në peshë, eksportet dhe importet kanë shënuar rritje krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Eksportet në peshë janë rritur me 28.6%, ndërsa importet me 11.4%.

Por si paraqitet në shifra tregtia e jashtme për vendete tjera të rajonit? Sipas analizës së ‘Scan Intel’ shtetet si Kosova, Mali i Zi dhe Bosnje Hercegovina kanë shënuar rritje të eksporteve në vlerë. Konkretisht, vlera e eksporteve në Kosovë për muajin Tetor ishte 3.5 mld lekë, pra 12.9% më shumë se një vit më parë. Ndërkohë në Malin e Zi vlera e eksporteve është 1 mld lekë, pra 11.5% më shumë dhe në Bosnje Hercegovinë rritja e eksporteve konstatohet me 11.2%. Nga ana tjetër, shifrat për  Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë reflektojnë një rënie të eksporteve në vlerë me 11.6% dhe 21.8%.

Po ndodh...

ide