Shqipëri/ Rritet infertiliteti te meshkujt, mjekja: Ja shkaku kryesor

29 Shkurt 2024, 20:56 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Shqipëri/ Rritet infertiliteti te meshkujt, mjekja: Ja shkaku kryesor
Shqipëria po njeh çdo vit ulje të numrit të bebeve që vijnë në jetë. Arsyet janë të ndryshme, e një ndër to është infertilitetit, ku çiftet nuk arrijnë dot të krijojnë një shtatzëni.

Organizata botërore e shëndetësisë ka bërë me dije se 1 në 6 persona preken nga infertiliteti gjatë jetës së tyre. Si burrat  dhe gratë janë njëlloj të rrezikuar nga infertiliteti, por së fundmi është vërejtur një rritje e problemit tek  djemtë.

Nëse do të bëj raportin e infertilitetit mes grave dhe burrave, janë femrat ato që zënë përqindjen më të madhe. Por sot në të gjithë botën jo vetëm në Shqipëri është rritur përqindja dhe e djemve apo burrave të cilët janë infertilë. Futen edhe të rinjtë. Mosha 27 vjeç, unë i kam edhe në punën time që edhe në këtë moshë kaq të re kanë qenë infertile”, –tha Lindita Myzeri, mjeke gjinekologe.

Shkaqet që çojnë në infertilitet janë të shumta, por ato e kanë zanafillën tek stili i jetesës.

Ka të bëjë jashtëzakonisht shumë mënyra e jetesës. E di çfarë do të fusja tek mënyra e jetesës, jo vetëm fakti që si ushqehemi që ushqimi është baza, jo vetëm çështje ekonomike, por edhe mënyra e jetesës dhe jeta sociale dhe ndërrimi i partnerëve, përdorimi i alkoolit, drogave. Pra të gjitha këto janë faktor që kanë ndikuar goxha në rritjen e infertilitetit dhe tek burrat”, –shtoi Myzyri.

Sipas ekspertëve njeriu mund të vuajë nga infertiliteti apo steriliteti, njëlloj si sëmundjet e tjera.

Raportet tregojnë se 1 në 20 meshkuj kanë nivel të ulët të spermatozoideve, ndërsa 1 në 100 janë steril, duke e bërë kështu të pamundur sjelljen e një fëmije në jetë.  Hulumtimet tregojnë se 48 milionë çifte dhe 186 milionë njerëz jetojnë me infertilitet në mbarë botën. 

 

Po ndodh...