Bibla më e vjetër e plotë hebraike shitet për 38 milionë dollarë në ankand

18 Maj 2023, 22:40 / JETË ALFA PRESS

Bibla më e vjetër e plotë hebraike shitet për 38

Bibla më e vjetër hebraike e plotë është blerë në Sotheby's New York për 38.1 milionë dollarë (30.6 milionë funte), duke u bërë dorëshkrimi më i vlefshëm i shitur në ankand.

Codex Sassoon mendohet të jetë shkruar rreth 1100 vjet më parë.
Është shembulli më i hershëm i mbijetuar i një dorëshkrimi të vetëm që përmban të 24 librat e Biblës Hebraike me shenja pikësimi, zanore dhe thekse.
Avokati amerikan dhe ish-ambasadori Alfred Moses e bleu atë për Muzeun ANU të Popullit Hebre në Tel Aviv, Izrael.

"Bibla hebraike është më me ndikim në histori dhe përbën themelin e qytetërimit perëndimor," tha zoti Moses në një deklaratë.

"Gëzohem kur dija se i përket popullit hebre. Ishte misioni im, duke kuptuar rëndësinë historike të Codex Sassoon, të shihja se ai banonte në një vend me akses global për të gjithë njerëzit."

Oferta fituese tejkaloi 30.8 milionë dollarët e paguar nga bashkëthemeluesi i Microsoft, Bill Gates në 1994 për Codex Leicester, fletoren shkencore të Leonardo da Vinçit.

Por ai nuk arriti rekordin për një dokument historik të shitur në ankand të vendosur nga menaxheri i fondit mbrojtës Ken Griffin, i cili bleu një kopje të shtypur të botimit të parë të kushtetutës së SHBA për 43.2 milion dollarë dy vjet më parë.

Codex Sassoon mban emrin e një pronari të mëparshëm, David Solomon Sassoon, i cili e bleu atë në 1929 dhe mblodhi koleksionin më të madh dhe më të rëndësishëm privat të dorëshkrimeve hebraike në botë në shtëpinë e tij në Londër.

Teksti i Biblës Hebraike - 24 librat e së cilës përbëjnë atë që të krishterët e quajnë Dhiata e Vjetër - mbeti në rrjedhë deri në mesjetën e hershme, kur studiuesit hebrenj të njohur si Masoretes filluan të krijonin një grup shënimesh që e standardizonin atë.

Kodiku i Aleppos, i cili u grumbullua rreth vitit 930, konsiderohet si teksti më autoritar masoretik. Megjithatë, dëmtimi nga një zjarr në qytetin sirian të Alepos në vitin 1947 do të thotë se vetëm 295 nga 487 faqet origjinale mbijetojnë sot.

Codex Sassoon, për të cilin datimi me karbon tregon se është krijuar rreth 900, i mungojnë vetëm 12 faqe, sipas Sotheby's.

"Ai na paraqet herën e parë që shfaqet një libër pothuajse i plotë i Biblës Hebraike me pikat e zanoreve, kantilizimin dhe shënimet në fund duke u treguar skribëve se si duhet të shkruhet teksti i saktë," Sharon Mintz, specialiste e lartë e artefakteve hebraike në shtëpia e ankandeve, tha në mars.

Shekuj me shënime dhe mbishkrime tregojnë se dorëshkrimi iu shit nga një njeri i quajtur Khalaf ben Abraham Isaac ben Ezekiel al-Attar, i cili më vonë ia kaloi pronësinë dy djemve të tij, Ezekiel dhe Maimon.

Në shekullin e 13-të, kodiku iu kushtua një sinagoge në Makisin, në Sirinë verilindore.

Pasi qyteti u shkatërrua nga Mongolët më vonë në shekullin e 13-të ose nga Timuridët në fillim të shekullit të 15-të, dorëshkrimi iu besua për ruajtje Salama ibn Abi al-Fakhr. Më pas u zhduk në histori për 500 vjet.

Pronari më i fundit i Codex Sassoon ishte investitori zviceran Jacqui Safra, i cili e bleu atë për 2 milion £ (2.5 milion dollarë) në ankand në Londër në 1989.

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128