Duhanxhinj, lëreni duhanin!

31 Maj 2023, 15:28 / JETË ALFA PRESS

Duhanxhinj, lëreni duhanin!

31 maji është Dita Boterore e luftës kundër duhanit.

Slogani i këtij viti është: “Kemi nevojë për ushqim, jo për duhan”!
OBSh-ja e konsideron duhanin si një nga shkaqet kryesore të rritjes së urisë në botë.

Pse? Sepse kultivimi i duhanit kërkon përdorimin masiv të pesticideve e plehrave kimike, të cilët sjellin degradim të tokës dhe ulje të pjellorisë së saj.

Disa shifra e japin më të qartë nevojën e braktisjes së kultivimit të duhanit dhe të lënies së duhanpirjes:

1. Çdo vit shpyllëzohen 200 mijë ha sipërfaqe për të kultivuar duhan.

2. Çdo vit 3.2 milionë ha tokë pjellore shndërrohen në duhanore, në vend qe të perdoreshin për drithërat e perimet.

3. 349 milionë njerëz jetojnë në kushtet e pasigurisë ushqimore

4. Çdo vit vdesin 8 milionë njerëz nga tymi i duhanit./ Përgatiti Selim Kurti

ide

Nga Sidi Hasanaj 20:16 IDE

Pa Drama!

Nga Sidi Hasanaj

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128