Ja 4 shpikjet më të mira të publikuara nga revista Time për vitin e kaluar

29 Janar 2023, 13:47 / JETË ALFA PRESS

Ja 4 shpikjet më të mira të publikuara nga revista Time për

Shpikjet kreative të biznesit kanë të bëjnë më shumë se fitimi eventual. Ato mund ta bëjnë jetën më të lehtë për individët në nevojë, të përmirësojnë shëndetin publik ose të forcojnë mbrojtjen e mjedisit.

Shpikjet amerikane janë gjithashtu ndër më të dobishmet dhe më të suksesshmet komerciale.

Këtu janë disa shpikje nga bizneset amerikane gjatë vitit 2022 që ilustron një mision social. Produktet e kompanive u përfshinë së fundmi në mesin e shpikjeve më të mira të revistës Time të vitit 2022.

Mbetjet njerëzore janë diçka që shumica e njerëzve e shmangin, por një kompani e përdor atë për kërkime për të zbuluar praninë e sëmundjeve. Duke analizuar mostra të vogla 150 ml të ujërave të zeza publike, Biobot mund të përcaktojë nivelin e sëmundjes në një komunitet. Studimi i mbetjeve madje ndihmon në identifikimin e përdorimit të opioideve.

Biobot

Biobot, me qendër në Kembrixh, Massachusetts, ishte kompania e parë e analizës së ujërave të zeza në Shtetet e Bashkuara që zbuloi COVID-19 dhe publikoi gjetjet e tij.

“Ka një sasi të pabesueshme inteligjence në ujërat e zeza,” tha Newsha Ghaeli, presidentja dhe bashkëthemeluesja e Biobot.

Kompania, e themeluar nga dy gra, ofroi teknologjinë e saj pa pagesë në 400 qytete në SHBA gjatë shpërthimit fillestar të COVID-19, në mënyrë që zyrtarët të mund të testonin për virusin.

“Ne menduam se këto të dhëna ishin potencialisht aq të vlefshme sa që donim të merrnim sa më shumë komunitete të aksesonin informacionin në mënyrë që ne të mund të mësonim edhe prej tyre,” tha Ghaeli.

Bostoni është një qytet që ka bashkëpunuar me kompaninë për të krijuar vende të testimit të ujërave të zeza për të gjurmuar COVID-19.

Polly

Një pajisje e re Wi-Fi premton të ndihmojë studentët e verbër të mësojnë të lexojnë dhe shkruajnë në mënyrë të pavarur. Shtypshkronja Amerikane për të Verbërit e Louisville, Kentaki, krijoi Polly.

Pajisja u siguron individëve që studiojnë Braillin reagime audio ndërsa mësojnë, një format që simulon një mjedis në klasë. Produkti plotëson një boshllëk të shkaktuar nga mungesa e mësuesve të kualifikuar të studentëve me dëmtime në shikim.

“Kjo pajisje është krijuar për t’i lejuar studentët të jenë në gjendje të mësojnë kur TVI i tyre (mësues i certifikuar për dëmtim të shikimit) nuk është i pranishëm,” tha Donna McClure-Rogers, menaxhere e produktit për Shtëpinë e Shtypshkronjës Amerikane.

Shpikja është emëruar për nder të Polly Thomson, e cila ishte përkthyesja e gjatë e Helen Keller. Jashtë Shteteve të Bashkuara, pajisja do të shitet si “Annie” nga Thinkerbell Labs, një partner biznesi në Indi. Emri nderon Anne Sullivan, një instruktore që ishte shoqëruesja e përjetshme e Keller.

Sourcemap

Disa vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, kanë ligje që ndalojnë importet e prodhuara nga puna e detyruar. Bizneset me rrjete të gjera pritet të studiojnë më nga afër zinxhirët e tyre të furnizimit.

Sourcemap, me qendër në qytetin e Nju Jorkut, u zhvillua në përgjigje të Aktit të Parandalimit të Punës së Detyrueshme Ujgure të SHBA-së, i cili ndalon importimin e produkteve të bëra me punë të detyruar në Xinjiang. Të dhënat për zinxhirët e furnizimit janë nxjerrë nga deklaratat e zbulimit të kompanive, inspektimet e vendit, imazhet satelitore dhe raportet e pavarura.

Kompania raporton se më shumë se 500,000 biznese në mbarë botën janë të regjistruara në platformën e saj.

“Me këto ligje të reja, injoranca nuk është justifikim”, thotë Leonardo Bonanni, shefi ekzekutiv dhe themeluesi i Sourcemap.

Up Paint

Në Shtetet e Bashkuara, 10% e bojës humbet çdo vit, një trend që kërcënon mjedisin. Boja mund të përmbajë shumë materiale toksike, kështu që është e rrezikshme nëse nuk hidhet siç duhet. Njëmbëdhjetë shtete të SHBA-së kërkojnë nga prodhuesit e bojës që të mbledhin bojën e mbetur dhe ta asgjësojnë atë.

Up Paint, një kompani fillestare, mbledh bojën, e riciklon dhe më pas e rishet në 18 ngjyra të ndryshme. Largon pluhurin dhe mund të kombinojë bojëra me ngjyra të ndryshme.

Dustin Martin, themeluesi i kompanisë, tha se Up Paint mbledh bojën e papërdorur në vendet e caktuara pa asnjë kosto. Investimi është bërë në trajtim dhe paketim.

“Është një fitore e favorshme,” thotë ai. “Është më mirë për planetin, por është edhe më mirë për portofolin e klientëve”, tha ai./Scan

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128