Ja pse duhet të paguani gjithmonë gjobat rrugore në…

10 Mars 2023, 08:14 / JETË ALFA PRESS
Ja pse duhet të paguani gjithmonë gjobat rrugore në…

Gjatë një udhëtimi nëpër Europë fatkeqësisht, nëse kryeni një shkelje, nuk është e pazakontë të merrni një njoftim disa muaj pas pushimeve tuaja. Shumë njerëz mendojnë se pas largimit nga vendi që po vizitonit, gjoba mund të injorohet.

Por mospagimi mund të ketë pasoja serioze si në shtëpi ashtu edhe për udhëtimet e ardhshme në bllok. Nëse kryeni një kundërvajtje drejtimi jashtë vendit, gjoba nuk harrohet thjesht kur ktheheni në shtëpi. Brenda BE-së, detajet e shoferit mund të ndahen midis kombeve dhe një gjobë do të arrijë automatikisht në adresën tuaj.

Deri më tani, ky nuk ka qenë një sistem i pagabueshëm. Sipas Komisionit Europian, miliona shkelje të kryera në vitin 2019 nga makina të regjistruara të huaja mbetën të pandëshkuara për shkak të mungesës së identifikimit ose zbatimit.

Megjithatë, organi ka njoftuar kohët e fundit një ligj të propozuar për të promovuar bashkëpunimin në mbarë BE-në për ndjekjen e shkeljeve të trafikut të bëra nga shoferë të huaj. Sistemi do ta bënte më të lehtë për organet e zbatimit të ligjit ndjekjen e gjobave të trafikut përtej kufijve.

Pas Brexit, situata për banorët e Mbretërisë së Bashkuar është pak më ndryshe. Nëse keni një leje drejtimi në Mbretërinë e Bashkuar, gjoba nuk do t’ju ndjekë automatikisht në shtëpi. Vendit të BE-së i kërkohet të lëshojë një kërkesë për pagesën e shkeljes që do të mbërrijë në formë letre.

Për disa shkelje, nuk ka afat kohor, kështu që gjoba mund të arrijë muaj apo edhe vite pas një udhëtimi. Këtu përfshihen gjobat për tejkalimin e shpejtësisë, mosvendosjen e rripit të sigurimit, mosndalimin në semafor të kuq ose përdorimin e një korsie të rezervuar për transportin publik.

Një nga shkeljet më të zakonshme të drejtimit të automjeteve është shpejtësia. Gjobat për këtë shkelje ndryshojnë midis vendeve. Në Itali, gjobat fillojnë nga 42 euro për të ecur me 10 km në orë mbi kufirin e shpejtësisë dhe shkojnë deri në 21,714 euro për kalimin nga 40 deri në 60 km në orë.

Në Francë, gjoba e paracaktuar e shpejtësisë është 135 euro, ndërsa në Gjermani, tarifat variojnë nga 30 euro për të ecur deri në 10 km në orë mbi kufirin deri në 680 euro për 70 km në orë ose më shumë. Në Spanjë, gjobat e shpejtësisë fillojnë nga 100 euro.

Nëse policia ju kap me shpejtësi në këto vende, mund t’ju kërkohet gjithashtu të paguani në vend. Mund të jetë joshëse, por nuk këshillohet të injoroni një gjobë nga një udhëtim jashtë vendit.

Hedhja e tyre në kosh nuk do të zhdukë një gjobë. Ju do të merrni ndjekje dhe pagesat mund të ndiqen. Gjoba gjithashtu ka të ngjarë të rritet sa më vonë të jeni me pagesë. Në Francë, për shembull, nëse prisni 45 ditë për të paguar një gjobë për shpejtësinë e lejuar, ajo rritet në 375 euro nga 135 euro fillestare.

Nëse, nga ana tjetër, paguani një gjobë menjëherë, mund të merrni një ulje. Në Itali, për shembull, tarifa ulet me 30 % nëse paguhet brenda pesë ditëve. Në Francë, pagesa brenda 15 ditëve nënkupton reduktimin e gjobës për shpejtësi nga 135 në 90 euro.

Edhe nëse keni marrë me qira një makinë kur jeni në BE, ju jeni ende përgjegjës për të paguar çdo gjobë të shkaktuar. Kjo do të përcaktohet në kontratën tuaj. Kompania e qirasë ndoshta do të marrë njoftimin e drejtpërdrejtë për një gjobë dhe më pas do t’ju kontaktojë për pagesën.

Mund të shihni edhe një tarifë në kartën tuaj të kreditit përpara se të keni paguar gjobën. Kjo është shpesh një tarifë administrative nga kompania me qira e makinave për trajtimin e faturës. Dështimi për të paguar mund të nënkuptojë se ju refuzohet të merrni përsëri një makinë me qira në një vend të BE-së.
SCAN

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128