Kometat mund të zbulojnë sekretet e gjetjes së jetës jashtëtokësore

18 Nëntor 2023, 13:46 / JETË ALFA PRESS

Kometat mund të zbulojnë sekretet e gjetjes së jetës
Hulumtimi i ri nga Instituti i Astronomisë i Universitetit të Kembrixhit sugjeron se kometat, që shpesh konsiderohen si mjete shpërndarjeje të molekulave thelbësore për jetën, mund të ndihmojnë në kërkimin e provave të jetës në planetët e huaj.

Teoria e gjatë që kometat depozituan themelet e jetës në Tokë, i ka shtyrë studiuesit të eksplorojnë se si kjo ide mund të zbatohet për të gjetur prova të jetës në planetë të tjerë.

Kometat përmbajnë molekula prebiotike si aminoacide dhe vitaminë B3, thelbësore për sintezën e molekulave organike.
Studimi përdori teknika modelimi për të përcaktuar kushtet e nevojshme që kometat të dorëzojnë në mënyrë të sigurt ngarkesën e tyre, duke gjetur se planetët duhet të kenë një masë të ulët për hyrjen më të lehtë të atmosferës kometare.

Për më tepër, në sistemet me yje me masë më të vogël, ku shpejtësitë janë më të larta, studiuesit sugjerojnë se planetët që rrotullohen afër së bashku mund të ndihmojnë kometat të ngadalësojnë shpejtësinë e tyre duke "kërcyer" midis orbitave të planetëve, duke ofruar potencialisht molekula thelbësore për jetën.

Po ndodh...