Nuk ju pëlqen se si tingëllon zëri juaj kur regjistrohet? Ja se çfarë duhet të dini

23 Mars 2023, 23:50 / JETË ALFA PRESS

Nuk ju pëlqen se si tingëllon zëri juaj kur regjistrohet? Ja se

Shumë prej nesh nuk na pëlqen të dëgjojmë tingujt e zërit tonë. Në fakt, është aq e zakonshme sa ka një term për të: konflikt vokal. Por pse konflikti vokal është kaq i zakonshëm?

Një shpjegim i zakonshëm është se për shkak se ne normalisht dëgjojmë zërin tonë kur flasim, marrim zërin që transmetohet në veshët tanë nga jashtë nëpërmjet ajrit dhe zërin që transmetohet nga brenda përmes kockave tona. Kjo përcjellje kockore e tingullit siguron frekuenca të pasura të ulëta që nuk përfshihen në tingullin vokal përmes ajrit.

Pra, kur dëgjoni zërin tuaj të regjistruar pa këto frekuenca, ai tingëllon më i fortë dhe ndryshe. Kryesisht, arsyetimi është se ne nuk na pëlqen sepse zëri ynë i regjistruar nuk tingëllon ashtu siç e presim.

Fakti që tingëllojmë më lart se sa mendojmë nuk i plotëson pritshmëritë tona; zëri ynë luan një rol të madh në formimin e identitetit tonë dhe mendoj se askujt nuk i pëlqen të kuptojë se ju nuk jeni vërtet ai që mendoni se jeni – shpjegoi Dr. Silke Polman, një psikologe nga Universiteti i Essex.

Megjithatë, disa studime kanë treguar se ky mund të jetë vetëm një shpjegim i pjesshëm. Për shembull, një studim i vitit 2013 u kërkoi pjesëmarrësve të vlerësonin atraktivitetin e mostrave të ndryshme të zërit të regjistruar. Kur zëri i tyre u përzie fshehurazi në ato mostra, ata i dhanë vlerësime dukshëm më të larta zërit të tyre kur nuk e njihnin atë si të tyren. Për më tepër, një shpjegim i plotë mund të gjendet në një seri studimesh të hershme të botuara vite përpara që ofrojnë një shpjegim të frekuencës dhe kohëzgjatjes së zërit.

“Kur dëgjojmë zërin tonë të izoluar, i cili më pas ndahet nga pjesa tjetër e sjelljes sonë, ne mund të kalojmë përmes një procesi automatik të vlerësimit të zërit tonë që bëjmë në mënyrë rutinore me zërat e njerëzve të tjerë. Më pas krahasojmë përshtypjet tona për zërin me mënyrën se si njerëzit e tjerë na perceptojnë, kjo është arsyeja pse shumë njerëz janë të mërzitur ose të pakënaqur me mënyrën se si tingëllon, sepse përshtypjet e krijuara nuk u përshtaten tipareve shoqërore që duan të portretizojnë”, sipas Mark Pell, një neuroshkencëtar nga Universiteti McGill.

Po ndodh...

ide