OBSH: Kanceri dhe diabeti, sëmundje më vdekjeprurëse se ato ngjitëse

23 Shtator 2022, 17:55 / JETË ALFA PRESS

OBSH: Kanceri dhe diabeti, sëmundje më vdekjeprurëse se ato

Sëmundjet jo të transmetueshme po bëhen më vdekjeprurëse se sëmundjet infektive.  Sipas raportit të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë vdekjet nga sëmundjet jo të transmetueshme të zemrës dhe mushkërive dhe sëmundje të tilla si kanceri dhe diabeti.

Sipas raportit, rreth 41 milionë njerëz vdesin çdo vit nga kanceri, diabeti dhe sëmundjet kronike të frymëmarrjes.

Përveç kësaj, 17 milionë njerëz nën moshën 70 vjeç vdiqën në vitin 2019 nga sëmundjet jo të transmetueshme. Rreth 86 për qind e vdekjeve janë regjistruar në vendet me të dhëna më të ulëta ose mesatare.

Është thënë se humbja e jetëve për shkak të sëmundjeve jo të transmetueshme është më e madhe se ajo për shkak të sëmundjeve infektive.

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se ka metoda të lira që mund të aplikohen në mbarë botën për të parandaluar sëmundjet infektive.

Ai paralajmëroi se sëmundje të tilla mund të bëhen kërcënimi më i madh i shekullit nëse nuk merren masa paraprake.

 

Po ndodh...

ide