Pse Ramazani është muaji më i shenjtë në kulturën islame?!

31 Mars 2023, 16:16 / JETË ALFA PRESS

Pse Ramazani është muaji më i shenjtë në kulturën

Çdo vit, muslimanët në mbarë botën presin shikimin e gjysmëhënës së re që nënkupton ditën e parë zyrtare të Ramazanit, muajin e nëntë të kalendarit islamik dhe muajin më të shenjtë në kulturën islame.

Fillimi i Ramazanit luhatet çdo vit sepse kalendari hënor islamik ndjek fazat e hënës. 

Fillimi dhe fundi i Ramazanit përcaktohen nga një komitet për shikimin e hënës në Arabinë Saudite.

Këtë vit Ramazani parashikohet të fillojë më 23 mars dhe të përfundojë më 21 prill me festën e Fitër Bajramit .

Origjina e Ramazanit

Ramazani, një nga muajt në kalendarin islamik, ishte gjithashtu pjesë e kalendarëve të lashtë arab. 

Emërtimi i Ramazanit rrjedh nga rrënja arabe "ar-ramad", që do të thotë vapë përvëluese. 

Myslimanët besojnë se në vitin 610 pas Krishtit, engjëlli Gabriel iu shfaq Profetit Muhamed dhe i shpalli atij Kuranin, librin e shenjtë islamik. 

Kjo zbulesë, Leylat Al Kadar - ose "Nata e Kadrit" - besohet të ketë ndodhur gjatë Ramazanit. 

Muslimanët agjërojnë gjatë atij muaji si një mënyrë për të përkujtuar shpalljen e Kuranit.

Kurani përbëhet nga 114 kapituj dhe konsiderohet të jetë fjalë e drejtpërdrejtë e Zotit , ose Allahut. 

Si kremtohet Ramazani

Gjatë Ramazanit, muslimanët synojnë të rriten shpirtërisht dhe të ndërtojnë marrëdhënie më të forta me Allahun. 

Ata e bëjnë këtë duke u lutur dhe duke recituar Kuran, duke i bërë veprimet e tyre të qëllimshme dhe vetëmohuese, dhe duke u përmbajtur nga thashethemet, gënjeshtrat dhe luftimet.

Gjatë gjithë muajit, agjërimi ndërmjet lindjes së diellit dhe perëndimit të diellit është i detyrueshëm për të gjithë muslimanët, përveç të sëmurëve, shtatzënave, udhëtuesve, të moshuarve ose me menstruacione. 

Ditët e humbura të agjërimit mund të plotësohen gjatë gjithë pjesës tjetër të vitit, ose të gjitha menjëherë ose një ditë aty-këtu.  

Vaktet janë mundësi për muslimanët që të mblidhen me të tjerët në komunitet dhe të prishin agjërimin së bashku.

Mëngjesi para agimit, ose syfyr , zakonisht ndodh në orën 4:00 para namazit të parë të ditës, sabahut . 

Darka e mbrëmjes, iftari , mund të fillojë pasi të përfundojë lutja e perëndimit të diellit, Magrebi , normalisht rreth orës 7:30. 

Meqenëse Profeti Muhamed e prishte agjërimin e tij me hurma dhe një gotë ujë, muslimanët hanë hurma si në syfyr ashtu edhe në iftar.

Një element kryesor i Lindjes së Mesme, hurmat janë të pasura me lëndë ushqyese , të lehta për t'u tretur dhe i japin trupit sheqer pas një dite të gjatë agjërimi.

Pas ditës së fundit të Ramazanit, muslimanët festojnë përfundimin e tij me Fitër Bajramin - "festën e prishjes së agjërimit" - e cila fillon me lutjet e përbashkëta në agim. 

Gjatë këtyre tri ditëve festive, pjesëmarrësit mblidhen për t'u lutur, për të ngrënë, për të shkëmbyer dhurata dhe për të nderuar të afërmit e tyre të vdekur. 

Disa qytete organizojnë gjithashtu karnavale dhe tubime të mëdha lutjesh.

Por pavarësisht se çfarë kanë planifikuar vëzhguesit për tubimet e tyre tradicionale të syfyrit dhe iftarit këtë vit, fryma e kësaj tradite shekullore do të mbetet e njëjtë si një kohë për devotshmëri dhe reflektim në vetvete./ Alfapress.al 

 

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128