Raundi i ri i sanksioneve të BE-së kundër Rusisë synon importet e diamanteve!

15 Nëntor 2023, 16:01 / JETË ALFA PRESS

Raundi i ri i sanksioneve të BE-së kundër Rusisë synon

Propozimi, i cili është nënshkruar edhe nga Përfaqësuesi i Lartë Josep Borrell, u shpërnda të martën në mbrëmje pas disa javësh konsultimesh prapa skenave me vendet që synonin të testonin ujërat. Ai përfshin “ndalime të reja të importit dhe eksportit, veprime për të shtrënguar kufirin e çmimit të naftës dhe masa të ashpra ndaj kompanive të vendeve të treta që anashkalojnë sanksionet,” tha një zëdhënës i Komisionit Europian.

“Paketa synon gjithashtu të shkurtojë të ardhurat e mbetura që Rusia nxjerr nga eksporti i diamanteve në Europë dhe partnerët e saj. Kjo po bëhet në bashkëpunim shumë të ngushtë me partnerët tanë të G7.” Një nga produktet që do të bien nën ndalimet është gazi i lëngshëm i naftës (LPG), një lloj karburanti që përdoret për ngrohje, gatim dhe transport, sipas një diplomati që foli në kushte anonimiteti.

Sanksionet tani do t’i nënshtrohen negociatave midis 27 vendeve anëtare, të cilat kërkojnë miratimin e unanimitet. Nëse miratohet përfundimisht, ai do të përfaqësojë grupin e 12-të të dënimeve të vendosura kundër Rusisë për pushtimin në shkallë të plotë të Ukrainës. Bisedimet pritet të jenë të mundimshme pasi sanksionet janë bërë më të vështira për t’u përfunduar me çdo raund të ri.

Paketa e mëparshme, e cila synonte kompanitë me bazë në Kinë të dyshuara për anashkalim, iu desh më shumë se një muaj për t’u përfunduar. Propozimi i fundit vazhdon betejën e vështirë për të goditur ata që besohet se po ndihmojnë Kremlinin të shmangë kufizimet e shumta, të cilat janë bërë të vështira për t’u trajtuar ndërsa numri i kufizimeve rritet. Por tema kryesore e paketës së 12-të do të jenë padyshim diamantet.

Rusia është prodhuesi më i madh në botë i diamanteve për nga vëllimi, me më shumë se 90% të biznesit të saj të kontrolluar nga një kompani e vetme, Alrosa. Në vitin 2021, një vit para fillimit të luftës, vendi eksportoi rreth 4 miliardë dollarë (3.77 miliardë euro) diamante të papërpunuar, një sasi që ra vetëm pak në vitin 2022 për shkak të mungesës së sanksioneve. Largimi është kritikuar vazhdimisht nga zyrtarët e Kievit dhe vendet e Europës Lindore, të cilat duan t’i ndalojnë agresorit sa më shumë të ardhura të jetë e mundur.

Natyra e fshehtë e industrisë së diamanteve është vlerësuar si arsyeja kryesore për veprimin e vonuar. Diamantet kalojnë nëpër duar të shumta derisa arrijnë te klienti përfundimtar. Për shembull: diamantet e papërpunuara ruse zakonisht priten dhe lustrohen në Indi dhe më pas tregtohen në Antwerp, Belgjikë, nga ku dërgohen në tregje të tjera anembanë botës, si SHBA, Hong Kong dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Kjo do të thotë se një shitës me pakicë ka shumë të ngjarë të mos jetë në gjendje të përcaktojë origjinën e saktë të një diamanti të veçantë, duke e bërë të vështirë ndarjen e eksporteve ruse dhe jo-ruse.

Duke pasur parasysh këtë, BE-ja dhe G7 kanë punuar në një sistem ndërkombëtar të gjurmueshmërisë që mund të gjurmojë diamantet në të gjithë zinxhirin e furnizimit, nga minierat deri te dritaret e ekranit. Disa ide janë hedhur gjatë muajve të fundit, duke përfshirë një metodë të bazuar në blockchain të paraqitur nga qeveria belge, e cila është e prirur të ruajë pozicionin udhëheqës të Antwerpen në sektorin e diamanteve. Muajin e kaluar, gjatë një vizite të papritur të Presidentit Volodymr Zelenskyy, kryeministri belg Alexander De Croo u zotua të heqë “diamantet e gjakut rus” nga tregjet evropiane të shitjes me pakicë.