A e theu protokollin mbretëror Princesha Kate e Uellsit?

17 Mars 2023, 22:42 / KOSOVA ALFA PRESS

A e theu protokollin mbretëror Princesha Kate e Uellsit?

Mbretin Charles III dhe anëtarët e familjes mbretërore ishin në Westminster Abbey në fillim të kësaj jave për një shërbim për të shënuar Ditën e Commonwealth dhe për të festuar 56 vendet që përbëjnë organizatën globale. 

Por ishte një moment në fillimin e festimeve që ndezi bisedën mes vëzhguesve mbretërorë.

Ndërsa Windsors bënin biseda të vogla përpara shërbimit, disa fansa me “sy shqiponjë” vunë re se Princesha e Uellsit nuk iu përul vjehrrit të saj.
Dihet mjaft mirë se protokolli mbretëror i detyron anëtarët e familjes që të përkulen ose të përulen para sovranit dhe bashkëshortit të tyre në njohje të roleve të tyre si anëtarët më të vjetër të familjes.

Kunata e Kate, Dukesha e Sussex, preku kongresin në serialin dokumentar të Netflix me Princin Harry, i publikuar në nëntor. Meghan pranoi habinë e saj kur zbuloi se ata praktikojnë formalitetin pas mureve të pallatit, si dhe në publik.

Një keqkuptim i zakonshëm është se anëtarët e familjes mbretërore duhet të përkulen para anëtarëve më të vjetër të familjes në varësi të gradës. Por në fakt nuk është kështu. Përveç monarkut, anëtarët mbretërorë në përgjithësi përshëndesin njëri-tjetrin duke përdorur të njëjtin udhëzim të ofruar për publikun e gjerë, i cili thotë se “nuk ka kode të detyrueshme të sjelljes”, por se “shumë njerëz dëshirojnë të respektojnë format tradicionale”. Në thelb do të thotë se i takon individit që mund të zgjedhë të përkulet ose të përkulet nëse dëshiron.

Por duke u kthyer te Kate. Princesha është lavdëruar shpesh gjatë viteve për elegancën e saj duke iu përmbajtur etikës mbretërore, kështu që shumë mbetën të hutuar se pse ajo u duk se shkeli protokollin në ngjarjen e Commonwealth.
Mund të ketë disa arsye. Një mund të jetë se ajo është ende duke u përshtatur me rolin e ri të vjehrrit të saj. Një arsye tjetër, ndoshta më e mundshme, mund të jetë se anëtarët e familjes mbretërore duhet vetëm të përshëndesin monarkun zyrtarisht në takimin e tyre të parë atë ditë.

ide