‘Efektet do të jenë katastrofike’ – Kina do të humbasë gjysmën e popullsisë deri në fund të shekullit!

2 Shkurt 2023, 14:48 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

‘Efektet do të jenë katastrofike’ – Kina do të

Popullsia në rënie e Kinës është një ogur i zymtë për pjesën tjetër të botës. Popullsia e Kinës po zvogëlohet dhe ndërsa vendi masiv është ende shtëpia e 1.4 miliardë njerëzve, pothuajse një në çdo pesë njerëz në Tokë, Byroja Kombëtare e Statistikave të Kinës njoftoi se popullsia e saj u tkurr në vitin 2022, duke rënë me rreth 850,000 njerëz.

Kjo statistikë tronditëse është vetëm fillimi i rënies së popullsisë së Kinës. Këtë vit India do të kalojë popullsinë e Kinës dhe brenda pak vitesh do të kalojë popullsinë e Kinës në moshë pune, 20 deri në 69 vjeç. Kombet e Bashkuara kanë vlerësuar se nëse lindshmëria e Kinës mbetet në nivelin e saj super të ulët dhe vendi nuk arrin të duke u pozicionuar si një destinacion tërheqës për emigrantët, vendi do të humbasë gati gjysmën e popullsisë së tij deri në fund të këtij shekulli, një tkurrje prej rreth 700 milionë njerëz.

Rritja e fortë e popullsisë së saj në moshë pune gjatë disa dekadave të fundit i lejoi Kinës të bëhet fabrika në botë mbi 70% të paneleve diellore, 60% të makinave bujqësore dhe 25% të robotëve janë ndërtuar me komponentë nga furnizuesit kinezë. Për shkak të aftësisë së saj prodhuese dhe rëndësisë për zinxhirët e furnizimit, pakësimi i popullsisë në moshë pune të Kinës ka efekte të mëdha dhe të drejtpërdrejta në ekonominë globale. Është gjithashtu një ogur për SHBA-në dhe Europën: nëse nuk e kthejnë ritmin e tyre në rënie të lindjeve, ata do të përballen me të njëjtin fat ekonomik si Kina.

Për dekada, shkalla e lindshmërisë së Kinës, numri i lindjeve të gjalla për grua ka rënë, duke ndihmuar në ngadalësimin e rritjes së popullsisë së vendit. Në vitin 2022, ai arriti nivelin më të ulët të regjistruar, 1.1 fëmijë për grua.

Më pak fëmijë dhe më pak emigrantë do të thotë më pak punëtorë në planin afatgjatë. Parashikimet e OKB-së sugjerojnë se fuqia punëtore në Kinë do të tkurret më shumë në vitet e ardhshme sesa në pothuajse çdo vend tjetër, dhe rënia e shpejtë e popullsisë do të krijojë terrenin për një ndryshim të rritjes së fortë ekonomike prej dekadash, që do të thotë se standardet e jetesës nuk mund të përmirësohet sa më shpejt. Kjo është një sfidë gjigante për ekonominë kineze dhe për planet ambicioze të Xi Jinping për ta bërë Kinën ekonominë më të madhe në botë dhe superfuqinë dominuese.

Ndër ekonomitë më të mëdha të sotme, vetëm SHBA-ja ka një projeksion të rritjes pozitive të popullsisë, edhe pse në nivele shumë të ulëta. Por rritja e parashikuar nuk është për shkak të rritjes së lindshmërisë, por imigrimit. Qendra Kërkimore Pew ka vlerësuar se në gjysmën e dytë të shekullit, një e treta e popullsisë së SHBA-së, më shumë se 100 milionë njerëz do të jenë emigrantë dhe fëmijët e tyre të lindur në SHBA./Scan

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128