Gjermania dhe Franca propozojnë reformën e BE-së ndërsa blloku përgatitet për anëtarët e rinj!

20 Shtator 2023, 00:01 / KOSOVA ALFA PRESS

Gjermania dhe Franca propozojnë reformën e BE-së ndërsa

Franca dhe Gjermania të martën do të paraqesin fjalimin e tyre të përbashkët se si BE-ja mund të përshtatet me anëtarët e rinj gjatë një takimi të ministrave të çështjeve evropiane në Bruksel.

Raporti i të dy vendeve, i autorizuar nga dymbëdhjetë ekspertë francezë dhe gjermanë, paraqet një reformë të institucioneve, traktateve dhe buxhetit të BE-së, ndërsa vende të tilla si Ukraina, Moldavia dhe Ballkani Perëndimor përgatiten për t’u bashkuar me bllokun.

“Tani kemi presion – për arsye gjeostrategjike – për të menduar për zgjerimin e BE-së, veçanërisht në Ukrainë, që ka pasoja për institucionet, politikat dhe buxhetin e BE-së,” thanë Olivier Costa, Drejtor i Studimeve në Kolegjin e Europës dhe një nga Bashkë-raportuesit e raportit.

Autorët thonë se rregulla më të forta mbi sundimin e ligjit, procedurat e reja të votimit në Këshillin Evropian dhe një buxhet më i madh i BE-së mund të jenë ndër reformat e nevojshme.

Ata propozojnë gjithashtu “diferencimin” midis katër niveleve të një blloku më të gjerë, duke përfshirë një nivel të vendeve “asociuar” që pajtohen me parimet e BE-së dhe tregun e vetëm pa u bërë anëtarë të plotë të BE-së.

Ministrat e Europës të Francës dhe Gjermanisë, Laurence Boone dhe Anna Lührmann, pritet t’ua paraqesin dokumentin ministrave sot në Bruksel si një udhërrëfyes potencial për zgjerimin, përpara se 27 krerët e shteteve të BE-së ta konsiderojnë atë gjatë një samiti joformal në Granada, Spanjë, muajin e ardhshëm. .

Kjo vjen ndërsa debati për zgjerimin e BE-së intensifikohet, me Presidentin e Këshillit Europian Charles Michel që vendos një objektiv për vitin 2030 që blloku të jetë i përgatitur për të pranuar anëtarë të rinj.

Po ndodh...

ide