Masat e Giorgia Melonit në politikën e emigrimit

19 Shtator 2023, 14:03 / KOSOVA ALFA PRESS

Masat e Giorgia Melonit në politikën e emigrimit

Pas krizës në Lampeduza, kryeministrja italiane, Giorgia Meloni, shpall në mënyrë populiste një politikë të re imigracioni. Por çfarë ka të re në të?

Përballë mijëra emigrantëve të mbërritur së fundmi në ishullin Lampeduza, kryeministrja e Italisë, Giorgia Meloni, shpalli “masat e jashtëzakonshme”. Qeveria e koalicionit e formuar nga radikalët “Vëllezërit e Italisë”, Lega populiste dhe Kristian Demokratët u mblodhën më pas në Romë dhe njoftuan vetëm dy vendime konkrete.

Së pari, ndalimi në pritje të dëbimit të azilkërkuesve të refuzuar të detyruar të largohen nga vendi do të rritet nga tre në deri në 18 muaj. Kjo është në përputhje me kufijtë ligjorë të vendosur nga Bashkimi Evropian (BE), i cili parashikon një ndalim maksimal në pritje të dëbimit prej gjashtë muajsh, dhe në raste individuale një zgjatje deri në dymbëdhjetë muaj.

Së dyti, ushtria urdhërohet të krijojë “sa më shpejt të jetë e mundur” kampe të reja për të dëbuarit në “zonat e pakta të populluara të Italisë jugore”. Numri dhe madhësia e këtyre fushave mbeten të hapura. Italia, si shumë shtete të tjera të BE, ka mundur të lidhë vetëm disa marrëveshje ripranimi me vendet e origjinës së azilkërkuesve. Prandaj, numri i njerëzve që mund të deportohen është relativisht i vogël. Është një situatë e krahasueshme me atë të Gjermanisë.

A është Italia në kufirin e saj kur bëhet fjalë për migrimin?

Giorgia Meloni foli në mbledhjen e kabinetit për “kënaqësinë e saj të madhe me unitetin dhe punën e madhe ekipore të qeverisë së saj në trajtimin e krizës së migrimit dhe gjetjen e përgjigjeve konkrete ndaj presionit që ka shkaktuar fluksi i emigrantëve të parregullt në brigjet tona”.

Ndërkohë, shumica e emigrantëve që mbërritën në Lampeduza me varka javën e kaluar janë transferuar në kontinent ose Siçili. Menjëherë, kaosi shpërtheu sërish në një port sicilian, sipas agjencisë italiane të lajmeve ANSA.