Turqia ‘u shkatërrua’ nga një tërmet i cili po ndikon tek turizmi: Turistët presin të shohin rrënoja

18 Mars 2023, 20:15 / KOSOVA ALFA PRESS

Turqia ‘u shkatërrua’ nga një tërmet i cili po ndikon

Ishte një vit i artë për turizmin në Turqi, viti që lam pas.

Me kurset e favorshme të këmbimit që ëmbëlsojnë marrëveshjen për vizitorët, plazhet e bukura të vendit, qytetet historike dhe mrekullitë gjeologjike ishin gati për një ringjallje të turizmit pas pandemisë.

Pastaj ndodhi fatkeqësia. Tërmeti masiv i 6 shkurtit pranë kufirit të Turqisë me Sirinë shkaktoi humbje të mëdha jetësh dhe rrafshoi lagje të tëra. Goditja sizmike dhe konvulsionet emocionale që pasuan u ndjenë në të gjithë vendin.

Edhe pse po përpunonin katastrofën dhe bënin çmos për të mbështetur bashkatdhetarët e tyre të kapur nga ajo, shumë që punonin në industrinë e turizmit të Turqisë e kuptuan se kishin një problem të mundshëm në duart e tyre: A do t’i trembte katastrofa vizitorët?

Turizmi është jashtëzakonisht i rëndësishëm për ekonominë e Turqisë dhe jetesa e shumë njerëzve varet prej tij. Pas Covid-it, vizitorët u duheshin më shumë se kurrë.

Pushuesit priren të shohin pamjet e lajmeve të çdo zone fatkeqësie dhe ta barazojnë atë me vendin në tërësi – edhe kur ai vend është gjeografikisht aq i gjerë sa Turqia.

Në javët e ardhshme, Turqia do të hyjë në fillimin e sezonit të saj të pikut të turizmit me disa anulime në ditët dhe javët e para pas tërmetit.

Shenjat janë të mira, thotë Kaan Kavaloğlu, kryetar i Shoqatës së Hotelierëve Turistik Mesdhetar. Me fluturimet që funksionojnë normalisht në shumicën e destinacioneve kryesore, dhe resortet dhe bizneset të gjitha të hapura, ai ka besim se vendi është ende në një vit më të mirë.