Von der Leyen: Mund të forcojmë menaxhimin e kufirit e BE me dronë dhe mjete të tjera

1 Shkurt 2023, 18:35 / KOSOVA ALFA PRESS

Von der Leyen: Mund të forcojmë menaxhimin e kufirit e BE me

Presidentja e Komisionit, Ursula von der Leyen nënvizoi gjatë fjalës së saj në seancën plenare të Parlamentit Evropian në Bruksel në kuadër të Samitit të 9 dhe 10 shkurtit se do të diskutohet çështja e emigracionit.

“Sistemet e azilit dhe të pritjes në shtetet anëtare janë nën presion të konsiderueshëm dhe fakti është se shumica e azilkërkuesve nuk kanë nevojë për mbrojtje. Normat e kthimit janë deri në 22% dhe ka një numër në rritje të lëvizjeve dytësore , “tha Von der Leyen, duke treguar shifrat e fundit të Frontex: 330,000 kalime të parregullta kufitare në 2022, pra një rritje prej 64% krahasuar me një vit më parë dhe shkalla më e lartë që nga viti 2016, dhe 924,000 kërkesa për azil në BE.

Kryetarja e Komisionit tha se në Këshillin Evropian, javën e ardhshme do t’u propozojë krerëve të shteteve ose qeverive dy fusha të veçanta të punës: procesin legjislativ dhe veprimet operative që mund të fillojnë tani.

Për sa i përket procesit legjislativ, Kryetari i Komisionit theksoi se përgjigja më e mirë është miratimi i Paktit të Ri për Migracionin dhe Azilin, duke vënë në dukje se Parlamenti Evropian dhe Këshilli kanë rënë dakord që të përfundojnë të gjithë punën legjislative përpara marsit 2024.

Në aspektin e veprimeve operacionale, von der Leyen theksoi kryesisht forcimin e kufijve të jashtëm.

Në të njëjtën kohë, Kryetari i Komisionit theksoi se duhet të trajtohet urgjentisht situata në Mesdheun Qendror , ku presioni migrator është rritur ndjeshëm, dhe shumë shpesh në mënyrë tragjike në kurriz të jetës njerëzore . Kjo është arsyeja pse, theksoi ai, se vendet anëtare të BE-së dhe partnerët e Afrikës së Veriut duhet të mbështeten për të koordinuar kërkimin dhe shpëtimin.