Zelensky: Një zyrë përfaqësuese e Gjykatës Ndërkombëtare Penale do të hapet në Ukrainë

23 Mars 2023, 23:19 / KOSOVA ALFA PRESS

Zelensky: Një zyrë përfaqësuese e Gjykatës

Ukraina dhe Gjykata Penale Ndërkombëtare nënshkruan të enjten një marrëveshje për një zyrë në terren për të hetuar krimet e luftës, disa ditë pasi gjykata lëshoi ​​një urdhër arresti për presidentin rus Vladimir Putin.

Prokurori i Përgjithshëm ukrainas Andriy Kostin tha se marrëveshja për një zyrë të ICC-së në Ukrainë ishte 'fillimi i një kapitulli të ri' në bashkëpunimin e Kievit me gjykatën.

"Ky është vetëm një fillim, një fillim i fortë," tha Kostin në një ceremoni nënshkrimi në Hagë, sipas një deklarate të ICC.

“Jam i bindur se nuk do të ndalemi derisa të gjithë autorët e krimeve ndërkombëtare të kryera në Ukrainë të sillen para drejtësisë, pavarësisht nga pozicioni i tyre politik apo ushtarak.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky përshëndeti hapjen e një zyre përfaqësuese të Gjykatës Ndërkombëtare Penale në Ukrainë.

"Ky hap do të lejojë drejtësinë ndërkombëtare të bëhet edhe më aktive në hetimin e krimeve të ushtrisë ruse në tokën tonë ukrainase." 

Për Ukrainën "ne patëm një debat intensiv, gjithashtu me sekretarin e përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres". 

Presidentja e Komisionit të BE-së deklaroi se janë rrëmbyer rreth 16.200 fëmijë ukrainas.

"Është një krim lufte dhe plotësisht justifikon mandatin e 'arrestit të bërë në Hagë'".