Adam Rainer: Historia e çuditshme e një xhuxhi që vdiq si një gjigant

31 Janar 2023, 19:05 / AKTUALITET ALFA PRESS

Adam Rainer: Historia e çuditshme e një xhuxhi që vdiq si

Adam Rainer është i vetmi person në histori që ishte edhe xhuxh edhe gjigant gjatë jetës së tij. 

Adami ishte pak më shumë se 2 metra i gjatë në moshën 21-vjeçare.

Megjithatë, gjatësia e tij e pazakontë u pasua nga komplikime të shumta, duke ilustruar fjalën e urtë: "Kini kujdes se çfarë dëshironi".

 Nga xhuxhi në gjigant

Adam Rainer ka lindur në Graz të Austrisë në vitin 1899.

Jeta personale e Adamit është kryesisht e panjohur.

Kjo për shkak se magjepsja me jetën e tij buron nga gjendja e tij e pazakontë, e cila bëri që ai të ishte një xhuxh dhe një gjigant gjatë ekzistencës së tij. 

Përveç kësaj, asgjë tjetër për jetën e tij nuk zgjoi kureshtjen e publikut.

Të dy prindërit e Adamit ishin me gjatësi të zakonshme. 

Adami u regjistrua në ushtri kur shpërtheu Lufta e Parë Botërore në vitin 1914 dhe ishte 1.40 metra i gjatë.

Mjekët e klasifikuan atë si një xhuxh për shkak të gjatësisë së tij.

Ata e panë atë si një përgjegjësi dhe jo një kontribut të vlefshëm për ushtrinë.

Pavarësisht se iu mohua pranimi në ushtri, Adami ishte i vendosur për të shërbyer. 

Adami ishte rritur 2 centimetra në gjatësi dhe kwrkoi tw regjistrohej swrish në ushtri një vit më vonë. 

Ai u refuzua përsëri për shkak të gjatësisë së tij.

Të dhënat e tij mjekësore tregojnë gjithashtu se ai ishte jashtëzakonisht i dobët.

Pavarësisht shtatit të tij të vogël Adami kishte duar dhe këmbë jashtëzakonisht të mëdha. 

Duart e tij ishin 23.9 cm të gjata (9.4 inç).

Kur Adami u përpoq për herë të parë të regjistrohej në ushtri, ai kishte veshur këpucë me përmasa 43 EU (US 10).

Në kohën kur ai u përpoq të regjistrohej në ushtri për herë të dytë, madhësia e tij e këpucëve ishte dyfishuar në një EU 53 (US 20). 

Kjo ishte një madhësi jashtëzakonisht e madhe e këpucëve për një burrë të shtatit të tij të vogël.

Adami filloi të rritet me një ritëm alarmues në moshën 21 vjeçare, kur shumica e njerëzve pushojnë së rrituri. 

Adami ishte mbi 2 metra i gjatë kur ishte 33 vjeç në vitin 1932.

Së bashku me rritjen e tij të shpejtë, Adami zhvilloi një lakim të rëndë të shtyllës kurrizore.

Çfarë e shkaktoi këtë fenomen të çuditshëm?

Mjekët u befasuan nga rritja e shpejtë e Adamit. 

Dy mjekë në veçanti filluan të testonin dhe vlerësonin Adamin për të përcaktuar burimin e rritjes së tij të shpejtë. 

Dr. Mandl dhe Dr. Windholz përcaktuan se Adami vuante nga akromegalia. 

Kjo u shkaktua nga një tumor në gjëndrën e hipofizës së Adamit.

Akromegalia është një gjendje hormonale e shkaktuar nga gjëndra e hipofizës që prodhon hormon të tepërt të rritjes gjatë pjekurisë. 

Kur kjo ndodh, kockat, veçanërisht ato në duar, këmbë dhe fytyrë, rriten në madhësi. 

Për shkak të ballit dhe nofullës së tij të fryrë, fytyra e tij ishte jashtëzakonisht e zgjatur. 

Për më tepër, buzët e tij ishin shumë më të trasha se ato të zakonshme të njeriut dhe dhëmbët e tij ishin shumë të ndarë.

Dr. Mandl dhe Dr. Windholz vendosën të operojnë Adamin për të hequr tumorin dhe për të parandaluar rritjen e mëtejshme. 

Shëndeti i Adamit u përkeqësua pasi ai pati humbje të dëgjimit dhe u verbua në syrin e djathtë. 

Adami qëndronte në shtrat ndërsa lakimi i shtyllës kurrizore u përkeqësua. 

Ai e kaloi pjesën e mbetur të jetës në shtrat.

Adami ndërroi jetë më 4 mars 1950 dhe ishte vetëm 51 vjeç. 

Ai është i vetmi njeri në histori që ka qenë edhe xhuxh edhe gjigant gjatë jetës së tij. /Made in Alfapress.al

 

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128