Arkeologët zbulojnë botën e humbur të shoqërisë së lashtë Mayan

23 Maj 2023, 19:27 / AKTUALITET ALFA PRESS

Arkeologët zbulojnë botën e humbur të shoqërisë

Një zbulim novator.

Arkeologët kanë zbuluar botën e humbur të një shoqërie të lashtë Maja, duke hedhur dritë të re mbi organizimin socio-ekonomik dhe politik të qytetërimit të hershëm Maya.

Nëpërmjet përdorimit të teknologjisë më të fundit LiDAR dhe kërkimeve të gjera në terren, studiuesit kanë zbuluar struktura të fshehura, peizazhe urbane dhe rrjete të ndërlikuara të vendbanimeve antike.

Fuqia e LiDAR: Zbulimi i peizazheve të fshehura

Teknologjia LiDAR (Light Detection and Ranging) ka revolucionarizuar kërkimin arkeologjik, duke u mundësuar studiuesve të depërtojnë në bimësi të dendur dhe të zbulojnë tipare të fshehura arkeologjike me saktësi të paparë.

Në pellgun e Karstit Mirador-Calakmul të Guatemalës, aplikimi i LiDAR-it ka zbuluar një peizazh urban të gjerë dhe të ndërlikuar që më parë ishte i panjohur për studiuesit.

Teknologjia përdor impulse lazer për të krijuar harta të detajuara 3D të terrenit, duke i lejuar arkeologët të identifikojnë strukturat e lashta, rrugët dhe format e tokës që ishin fshehur nën tenda të trasha të xhunglës.

Analiza LiDAR në pellgun e Karstit Mirador-Calakmul ka ofruar një pamje gjithëpërfshirëse të mjedisit të ndërtuar të shoqërisë së hershme Maya, duke zbuluar një rrjet të ndërlikuar xhadesh, kompleksesh banimi, tarracash bujqësore dhe qendrash ceremoniale.

Natyra shumë e organizuar e këtyre vendbanimeve të lashta sfidon supozimet e mëparshme rreth qytetërimit të hershëm Maja dhe ofron njohuri të reja në organizimin e tyre socio-ekonomik dhe politik.

Duke zbuluar peizazhet e fshehura të shoqërisë së lashtë Maja, LiDAR ka transformuar kuptimin tonë për shtrirjen dhe kompleksitetin e qytetërimit të tyre.

Teknologjia ka nxjerrë në dritë pafundësinë e qendrave urbane, ndërlidhjen e vendbanimeve dhe sofistikimin e planifikimit dhe ndërtimit arkitekturor.

Ajo ka hapur rrugën për një kuptim më të nuancuar të sistemeve kulturore, politike dhe ekonomike të Majave të hershme.

Rizbulimi i një qytetërimi të avancuar Mayan

Zbulimi i botës së humbur në pellgun e Karstit Mirador-Calakmul ka sfiduar pikëpamjet tradicionale të Majave të hershme si një shoqëri më pak e zhvilluar ose më pak hierarkike.

Natyra e avancuar e peizazhit urban të pambuluar tregon një qytetërim shumë të organizuar me infrastrukturë të gjerë dhe struktura komplekse politike.

Vendbanimet shfaqin një nivel të planifikimit urban dhe aftësive arkitekturore që më parë ishte nënvlerësuar, duke treguar një shoqëri të aftë për ndërtime dhe bëma inxhinierike në shkallë të gjerë.

Të dhënat e LiDAR kanë zbuluar prova të strukturave monumentale, duke përfshirë piramidat e larta, pallate dhe tempuj, duke nënvizuar rolin qendror të fesë dhe aktiviteteve ceremoniale në shoqërinë Mayan.

Qendrat urbane shfaqin gjithashtu dëshmi të sistemeve të sofistikuara të menaxhimit të ujit, tarracave bujqësore dhe rrugëve, duke treguar një shoqëri që ka shfrytëzuar dhe përdorur në mënyrë efektive burimet e saj natyrore.

Rizbulimi i këtij qytetërimi të përparuar Mayan ka nxitur një rivlerësim të kontributit të Majave të hershme në art, shkencë dhe kulturë,

Strukturate  dizajnuara në mënyrë të ndërlikuar dhe prania e mbishkrimeve hieroglifike sugjerojnë një sistem shkrimi shumë të zhvilluar dhe një traditë të lulëzuar intelektuale dhe artistike.

Kjo perspektivë e re sfidon nocionet e mëparshme të Majave si një qytetërim primitiv dhe nënvizon kontributin e tyre të rëndësishëm në historinë njerëzore./Alfapress.al

 

 

 

ide

Nga Sidi Hasanaj 20:16 IDE

Pa Drama!

Nga Sidi Hasanaj

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128