Çfarë lloj qeverie ka Rusia?

25 Prill 2023, 15:11 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Çfarë lloj qeverie ka Rusia?

Në letër, Rusia është një shtet federal demokratik. 

Megjithatë, në praktikë, shumë e konsiderojnë atë si një diktaturë të ndërtuar rreth një njeriu, Presidentit Vladimir Putin, i cili ka qenë lider i Federatës Ruse që nga viti 2000.

Rusia ka të gjitha pjesët funksionale të një shteti demokratik, por që kur Putini mori pushtetin , ekspertët besojnë se këto pjesë pune janë bërë për t'i shërbyer atij dhe të afërmve të tij. 

Sot, shumë besojnë se Putini tani kontrollon të gjitha levat e pushtetit në vend.

Institucionet Demokratike të Rusisë Post-Sovjetike

Më 25 dhjetor 1991, Bashkimi Sovjetik pushoi së ekzistuari . Federata Ruse, më parë Republika Socialiste Federative Sovjetike Ruse, ishte një nga 15 ish-republikat sovjetike që u bënë të pavarura. 

Nga kjo pikë e tutje, Rusia filloi një tranzicion kaotik nga një diktaturë komuniste në një demokraci kapitaliste, shumëpartiake.

Në 1993, një kushtetutë e re u ratifikua, duke e bërë zyrtarisht vendin në një republikë federale dhe demokratike. 

Kjo kushtetutë supozohet se mbron të drejtat themelore të njeriut, të tilla si liria e shprehjes dhe liria e organizimit. 

Neni 10 i kushtetutës përmend pushtetin ekzekutiv, legjislativ dhe gjyqësor që do të pritej të gjente në çdo demokraci moderne, si dhe pushtetet e këtyre degëve. 

Ajo shpall edhe pavarësinë e tre degëve. Dega ekzekutive e qeverisë ruse drejtohet nga Presidenti.  Presidenti i Federatës Ruse supozohet të jetë garantuesi përfundimtar i të drejtave dhe lirive themelore të popullit rus. 

Ai ose ajo është përgjegjës për ruajtjen e sovranitetit të vendit, koordinimin e funksionit dhe ndërveprimin e organeve shtetërore, përcaktimin e objektivave bazë të politikës së jashtme dhe të brendshme dhe përfaqësimin e Rusisë në skenën ndërkombëtare. 

Presidenti rus është gjithashtu komandanti i përgjithshëm i forcave të armatosura të vendit.  Ai ose ajo zgjidhet drejtpërdrejt nga votuesit e Rusisë për një mandat prej gjashtë vjetësh.

Është detyrë e Presidentit rus të emërojë një Kryeministër, i cili duhet të miratohet nga Duma e Shtetit, dhoma e ulët e parlamentit rus, e njohur si Asambleja Federale. 

Kryeministri më pas emëron anëtarët e kabinetit të tij ose të saj, të cilët drejtojnë ministritë dhe departamentet e qeverisë, si Ministria e Mbrojtjes dhe Ministria e Punëve të Jashtme.

Neni 94 i kushtetutës ruse e vendos pushtetin legjislativ në duart e Asamblesë Federale, e cila është një legjislaturë dydhomësh e përbërë nga dy dhoma. 

Dhoma e poshtme është Duma e Shtetit e përmendur më parë, dhe dhoma e sipërme quhet Këshilli i Federatës. 

Duma e Shtetit përbëhet nga 450 anëtarë, të cilët zgjidhen për një mandat pesë vjeçar.  Këshilli i Federatës përbëhet nga dy përfaqësues nga secili subjekt përbërës i Federatës Ruse. 

Njëri përfaqësues përfaqëson degët legjislative të subjekteve përbërëse dhe tjetri përfaqëson drejtuesit e këtyre subjekteve. 

Gjithashtu, Presidenti rus ka të drejtë të emërojë përfaqësuesit e tij në Këshillin e Federatës, për sa kohë që numri i tyre nuk kalon 10% të të gjithë anëtarëve të tij.

Kushtetuta e Federatës Ruse gjithashtu krijon një degë gjyqësore që supozohet të veprojë në mënyrë të pavarur nga degët ekzekutive dhe legjislative të qeverisë. 

Gjykatat më të larta në Rusi janë Gjykata Kushtetuese e Federatës Ruse dhe Gjykata e Lartë e Federatës Ruse.

Gjyqtarët e Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë emërohen nga Këshilli i Federatës në bazë të propozimit të Presidentit rus. Presidenti rus emëron gjithashtu gjyqtarët e gjykatave federale.

Shfaqja e Vladimir Putinit

Midis 1991 dhe 2000, tranzicioni i Rusisë drejt demokracisë ishte kaotik dhe i mbushur me sfida. 

Ekonomia po tkurrej, kështu që shumë rusë e gjetën veten të varfër. Vendi po shtypte gjithashtu një rebelim të armatosur separatist në Republikën e Çeçenisë , një nga entitetet federale të Rusisë, që ndodhet në jug të vendit.  Megjithatë, Rusia po shfaqej si një demokraci e gjallë dhe shumëpartiake.

Në natën e Vitit të Ri në 1999, Presidenti rus Boris Yeltsin , i cili udhëhoqi vendin që nga rënia e Bashkimit Sovjetik në 1991, dha dorëheqjen dhe ia kaloi pushtetin kryeministrit të tij, Vladimir Putin, i cili më pas do të fitonte zgjedhjet presidenciale. 

Putin fitoi mbështetjen popullore për veprimet e tij në Çeçeni pasi u bë kryeministër në verën e vitit 1999.

Menjëherë pasi u bë president, ai punoi me sukses për të stabilizuar ekonominë e Rusisë, duke i dhënë atij mbështetje edhe më të madhe popullore. 

Kjo mbështetje popullore i hapi rrugën aftësisë së tij për të bërë ndryshime graduale në operacionet e qeverisë ruse gjatë viteve që pasuan.

Putin konsolidon Pushtetin

Ndoshta hapi i parë që Putin ndërmori për të konsoliduar pushtetin e tij erdhi në vitin 2001, kur qeveria ruse mori ORT dhe NTV, dy nga mediat më të njohura të pavarura në vend. 

Ky ishte fillimi i goditjes së Putinit ndaj mediave në përgjithësi. 

Gjatë viteve të ardhshme, ai do të punonte për të riparuar institucionet politike të Rusisë për të centralizuar pushtetin nën të. 

Ai gjithashtu themeloi partinë e tij politike, partinë Rusia e Bashkuar, e cila do të vazhdonte të dominonte degën legjislative të qeverisë ruse.

Në vitin 2008, Putinit iu desh të jepte dorëheqjen nga Presidenca ruse pasi atij iu lejua të shërbente vetëm dy mandate radhazi në përputhje me kushtetutën e vendit. 

Kështu ai u bë edhe një herë kryeministër deri në vitin 2012, kur u lejua të kandidojë sërish për Presidencën. 

Midis 2008 dhe 2012, përgjithësisht supozohej se edhe pse një person tjetër po shërbente si president, pushteti i vërtetë i mbetej Putinit. 

Në vitin 2012, Putin përsëri fitoi zgjedhjet presidenciale. 

Ai më pas ndryshoi kushtetutën për të shtuar dy vjet shtesë në mandatin e tij katërvjeçar, në mënyrë që të mund të qëndronte president deri në vitin 2018, kur më pas u zgjodh për një mandat të dytë. 

Kështu, ai mund të qëndrojë në pushtet deri në vitin 2024. Disa, megjithatë, besojnë se ai do të kërkojë ndryshimin e kushtetutës në mënyrë që të mund të qeverisë përtej fundit të mandatit të tij të dytë radhazi. 

Rusia e Putinit

Kundërshtimi ndaj sundimit të Putinit nuk ka pushuar, por kundërshtimi i Presidentit rus mund të çojë në pasoja të tmerrshme, nëse jo fatale. 

Putini është akuzuar për vrasjen e disa prej kritikëve të tij në tokën ruse dhe të huaj. 

Protestat në Rusi shtypen me dhunë dhe kundërshtarët e Putinit arrestohen dhe burgosen në mënyrë rutinore. 

Disave u jepen dënime të gjata me burg. Në rastin më të fundit, Alexei Navalny, i cili konsiderohet nga shumë njerëz si lideri më i shquar i opozitës në Rusi, u dënua me tre vjet e gjysmë burg për shkelje të kushteve të dënimit të tij me kusht. 

Dënimi i tij me kusht lidhet me një tjetër dënim të dhënë ndaj tij për akuza korrupsioni, të konsideruara nga shumë si politike dhe të pabaza. 

Për më tepër, Navalny shkeli dënimin e tij me kusht kur kërkoi trajtim mjekësor jashtë vendit pasi u helmua nga një agjent nervor. 

Shumë dyshojnë se Putin ishte pas helmimit, i cili pothuajse çoi në vdekjen e Navalny.  Natën kur Navalny u burgos, më shumë se 1000 mbështetës të tij u arrestuan gjithashtu. Putini tani dominon të gjitha aspektet e politikës ruse.  Mediat ruse kontrollohen tërësisht nga Putini dhe mbështetësit e tij. 

Putin madje ka ndërtuar një lloj kulti personaliteti rreth vetes, në të njëjtën mënyrë siç kanë bërë diktatorët e tjerë gjatë historisë. Rrotat e demokracisë, në teori, ende po rrotullohen në Rusi. 

Zgjedhjet mbahen ende, por ato konsiderohen gjerësisht si mashtrime, veçanërisht pasi Putini dhe aleatët e tij ndryshojnë gjithmonë ligjet zgjedhore të vendit në favor të tyre. 

Në fakt, edhe vetë punonjësit e sondazhit duhet të jenë anëtarë të partisë Rusia e Bashkuar e Putinit. 

Votat numërohen me dyer të mbyllura dhe rezultatet dyshohen në mënyrë rutinore se janë të manipuluara. Shumë do të argumentonin se Rusia po bëhet shpejt një diktaturë totalitare.

 

 

 

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128