Çfarë ndodhi me njeriun përgjegjës për kryqëzimin e Jezusit?

26 Janar 2023, 20:54 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Çfarë ndodhi me njeriun përgjegjës për

Ponc Pilati ishte një guvernator romak që qeverisi provincën e Judesë nga viti 26 deri në vitin 36 pas Krishtit.

Ai njihet më së shumti për rolin e tij në gjyqin dhe kryqëzimin e Jezu Krishtit, siç shënohet në Testamentin e Ri të Biblës.

Pilati u emërua nga perandori romak Tiberius si guvernator i Judesë dhe u ngarkua me ruajtjen e rendit dhe kontrollit mbi popullsinë hebreje. 

Megjithatë, sundimi i tij u karakterizua nga tensione dhe konflikte me udhëheqësit fetarë hebrenj, pasi ai shihej si një sundimtar i pamëshirshëm dhe shtypës.

Ngjarja më domethënëse e guvernatorit Pilat ishte gjyqi dhe kryqëzimi i Jezu Krishtit. 

Bibla tregon se Jezusi u arrestua nga autoritetet judaike dhe u soll para Pilatit, i cili u vendos nën presion nga udhëheqësit judenj që ta dënonte Jezusin me vdekje. 

Pilati fillimisht u përpoq të shmangte përgjegjësinë, por në fund i nënshtrohet presionit dhe urdhëron që Jezusi të kryqëzohet. 

Bibla gjithashtu shënon se Pilati lau duart nga kjo çështje, duke u shfajësuar simbolikisht nga faji për vdekjen e Jezusit.

Ekzistenca historike e Ponc Pilatit konfirmohet dhe nga disa burime historike jashtë Biblës, si shkrimet e historianit romak Tacitus dhe historianit hebre Josephus. 

Ata përmendin gjithashtu tensionet midis Pilatit dhe udhëheqësve hebrenj, dhe reputacionin e tij për të qenë i pamëshirshëm dhe brutal.

Por roli i saktë i Pilatit në gjyqin dhe kryqëzimin e Jezusit është një çështje debati mes studiuesve. 

Disa besojnë se Pilati ishte një pjesëmarrës ngurrues në këtë çështje, i cili ishte nën presion për të dënuar Jezusin me vdekje nga udhëheqësit judenj. 

Të tjerë argumentojnë se Pilati ishte një pjesëmarrës aktiv në gjyq dhe kryqëzim, duke e parë Jezusin si një kërcënim politik për sundimin romak.

Pavarësisht nga roli i tij në gjyqin dhe kryqëzimin e Jezusit, trashëgimia e Pilatit është përgjithmonë e lidhur me një nga ngjarjet më domethënëse në historinë njerëzore. 

Në traditën e krishterë, ai mbahet mend si guvernatori që dënoi Jezusin me vdekje dhe emri i tij lidhet përgjithmonë me kryqëzimin e Jezu Krishtit. 

Në botën perëndimore, shprehja " lajë duart" e ka origjinën nga thënia e Pilatit "Unë jam i pafajshëm për gjakun e këtij njeriu".

Çfarë ndodhi me të pas Kryqëzimit?

Shumica e tregimeve historike pretendojnë se Pilati dhe Perandoria Romake në tërësi nuk përjetuan ndonjë efekt domethënës nga mrekullia e supozuar e ringjalljes së Krishtit në vitin 30 ose 33 pas Krishtit. 

Vitet në vijim ishin rutinë për ta.

Siç u përmend më lart, Katër Ungjijtë mund të kenë këmbëngulur se Pilati ishte vetëm një sundimtar që u ndikua lehtësisht nga popullata, por burime të tjera historike (jo fetare) pohojnë se ai në përgjithësi ishte mjaft i pashpirt dhe i ashpër. 

Kishte shumë më tepër rebelë të supozuar që më vonë pësuan të njëjtin fat si Jezusi nën autoritetin e tij. 

Banorët i nënshtroheshin rregullave të Perandorisë Romake, të cilat përcaktonin dënimet e duhura për çdo shkelje.

Filozofi hebre Philo i Aleksandrisë dha prova për këtë pretendim në shkrimet e tij, të cilat përmblidhnin sundimin e guvernatorit në vitin 50 pas Krishtit si të karakterizuar nga “ryshfete, fyerje, grabitje, fyerje dhe lëndime të paarsyeshme, ekzekutime pa gjyq, të përsëritura vazhdimisht, të pandërprera dhe supreme. mizori e rëndë.”

Dokumente të ndryshme historike përshkruajnë gjithashtu se si Pilati dikur përvetësoi para nga një tempull hebre dhe i përdori ato për të ndërtuar një ujësjellës në Jerusalem. 

Kur vendasit mësuan, ata demonstruan para bashkisë së Pilatit. 

Kështu, ai dërgoi trupa të maskuar si qytetarë për të hyrë në tubimin e paarmatosur përpara se të përdorte shkopinj për të vrarë një numër demonstruesish.

Siç mund ta shihni pa dyshim deri në këtë pikë, Pilati nuk ishte aspak një sundimtar i sjellshëm apo popullor. 

Por gabimi i tij më i keq erdhi kur një grup samaritanësh shkuan në kërkim të relikeve që Moisiu besohej se i kishte varrosur afër malit Gerizim. 

Edhe pse samaritanët ishin të paarmatosur, Pilati i dërgoi njerëzit e tij për t'i vrarë, sepse mendonte se ata po planifikonin një kryengritje.

Më vonë, disa nga të mbijetuarit ia raportuan këtë Lucius Vitellius, guvernatorit romak të Sirisë, dhe Pilati u kthye me shpejtësi në Romë për të dalë në gjyq para Tiberit. 

Pilati sapo u largua nga politika e mbajti veten me një pension shtetëror dhe paratë që u kishte vjedhur judenjve. 

Ai ndërroi jetë në një kohë të panjohur, dhe nuk dihet nëse  në Zvicër apo në Francën e sotme.

Ponc Pilatit u bë përgjegjës për ekzekutimin e Jezusit kur Perandoria Romake përfundimisht miratoi krishterimin. 

Në të vërtetë, për të gjitha krimet që kishte kryer, Pilati nuk vuajti kurrë asnjë dënim./ Përgatiti Alfapress

 

 

Po ndodh...

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128