Çfarë sekretesh përmban libri ‘Codex Leicester’ i shkruar nga Da Vinçi por i blerë nga Bill Gates

28 Prill 2023, 13:00 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

 Çfarë sekretesh përmban libri ‘Codex Leicester’ i

Codex Leicester është një nga veprat më ikonike të artit të krijuar nga artisti, shkencëtari dhe shpikësi i njohur i Rilindjes Leonardo da Vinci. I shkruar për herë të parë në 1506, dorëshkrimi prej 72 faqesh iu shit Bill Gates në 1994 për një vlerë marramendëse prej 30.8 milionë dollarë. 

Por çfarë është Codex Leicester?
Codex Leicester është një dorëshkrim me 72 faqe i krijuar nga gjeniu i njohur i Rilindjes Leonardo da Vinci midis viteve 1506 dhe 1510.

Ky dokument përmban teoritë e tij novatore mbi gjeologjinë, hidrologjinë dhe astronominë, të cilat ishin revolucionare për kohën e tyre.

Në veçanti, da Vinci supozoi se masat tokësore përbëheshin nga dy materiale të dallueshme - toka aluviale e shkaktuar nga lumenjtë dhe toka sedimentare e krijuar nga erozioni i erës. 

Skicat e tij të makinerive të mundshme fluturuese shfaqin gjithashtu kreativitetin dhe imagjinatën e tij të gjerë gjatë një epoke kur ide të tilla nuk ishin eksploruar ende.

Sot, studiuesit vazhdojnë të studiojnë Codex Leicester në mënyrë që të kuptojnë më tej teoritë e natyrës dhe mekanikës së Da Vinçit. 

Për të lehtësuar edhe më tej këtë kërkim, libri është dixhitalizuar në mënyrë që të mund të aksesohet nga çdo vend në mbarë botën pa pasur nevojë të zotëroni një kopje origjinale.

Rëndësisë së tij kulturore i shtohet fakti që në vitin 1994 Bill Gates fitoi pronësinë e Codex Leicester për 30.8 milionë dollarë; duke e bërë atë një nga librat më të shtrenjtë në histori të blerë ndonjëherë. 

Kjo shitje shërbeu vetëm si dëshmi për shkëlqimin e da Vinçit si një mendimtar, gjenia e të cilit vazhdon të ndikojë në kulturën tonë sot.

Çfarë sekretesh përmban Codex Leicester?
Codex Leicester është një koleksion i rëndësishëm i shkrimeve dhe vizatimeve shkencore të Leonardo da Vinçit, që përmban vëzhgimet e tij mbi dritën, lëvizjen e ujit dhe vetitë e ajrit.

Besohet se përmban formulën matematikore për një makinë me lëvizje të përhershme, si dhe 18 faqe të mbushura me diagrame dhe skica që lidhen me teori të ndryshme shkencore. 

Ndër këto janë disa nga vizatimet më të famshme të da Vinçit, duke përfshirë skicat e tij të makinave fluturuese.

Teoritë e Da Vinçit mbi astronominë në Codex Leicester ofrojnë njohuri për të kuptuarit e tij të universit . 

Ai propozoi se Toka ishte e rrumbullakët dhe jo e sheshtë, gjë që binte në kundërshtim me shumë besime të pranuara në atë kohë. 

Idetë e tij për një sistem heliocentrik ishin revolucionare - ai sugjeroi që yjet rrotulloheshin rreth një dielli të palëvizshëm në vend që Toka të ishte në qendër të gjithçkaje. 

Ai gjithashtu teorizoi se kometat ishin më të largëta se planetët dhe yjet, duke hedhur poshtë teorinë e Aristotelit se të gjitha kometat ishin dukuri atmosferike.

Vëzhgimet e Da Vinçit mbi ujin gjenden gjithashtu në këtë dorëshkrim. 

Da Vinci shkroi për veprimin e valëve dhe se si ai ndikoi në erozionin bregdetar, si dhe se si lumenjtë bartnin sedimentet në rrjedhën e poshtme për të formuar lugina. 

Ai bëri matje të kujdesshme të baticave në portin e Firences, të cilat e ndihmuan atë të përshkruante se si rritja e nivelit të detit mund të ndikojë në komunitetet lokale me kalimin e kohës. 

Idetë e tij për shtretërit e lumenjve e shtynë atë të zhvillonte koncepte të tilla si ndërtimi i digave - diçka që ishte jashtëzakonisht e dobishme për qëllime bujqësore në Itali gjatë kësaj periudhe.

Codex Leicester përmban gjithashtu skica të shumta që lidhen me studimet e da Vinçit mbi mekanikën dhe inxhinierinë. 

Të përfshira janë dizajne për makinat e mundshme fluturuese – një koncept që ai e eksploroi me obsesion për shkak të magjepsjes së tij me zogjtë – si dhe plane për shpikje të tjera si mullinjtë e erës dhe robotët.

Këto ilustrime të detajuara na japin një pasqyrë të gjeniut të da Vinçit, por ato gjithashtu parashtrojnë zgjidhje praktike që janë përdorur nga inxhinierët që atëherë - edhe sot!

Codex Leicester vazhdon të jetë një burim i paçmuar për studiuesit që kërkojnë njohuri të reja në mekanikën kuantike, teorinë e kaosit, teorinë e relativitetit, teorinë e fijeve dhe më shumë - duke e bërë atë një nga dorëshkrimet më të rëndësishme të shkruara ndonjëherë!

Rëndësia e tij e vazhdueshme tregon se sa ndikues ishte Leonardo da Vinci gjatë jetës së tij - diçka që do të vazhdojë shumë pasi të jemi larguar edhe ne!

Një vështrim në të ardhmen e Codex Leicester

Codex Leicester është një dëshmi e gjenialitetit të Leonardo da Vinçit dhe ndikimit të tij në shkencën dhe teknologjinë moderne. 

Njohuritë e tij janë aplikuar në shumë mënyra, nga projektet e restaurimit të artit deri te arkivimi dixhital. 

Codex Leicester është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e historisë me një vlerë aktuale të tregut prej 30.8 milionë dollarë dhe rëndësia e tij ka të ngjarë të rritet në të ardhmen.

Codex Leicester mund të ndihmojë në formimin e të kuptuarit tonë për Leonardo da Vinçin dhe veprën e tij, pasi ofron një pasqyrë në mendjen e një prej mendimtarëve më të mëdhenj në histori. 

Madje mund të përdoret për të zhbllokuar sekretet rreth veprave të tjera të da Vinçit si pikturat e Mona Lizës ose Darka e Fundit. 

Studiuesit vazhdojnë të studiojnë Codex Leicester për njohuri të reja në mekanikën kuantike, teorinë e kaosit, teorinë e relativitetit, teorinë e fijeve dhe më shumë. 

Aplikimet e tij të mundshme janë të mëdha dhe mund të përfshijnë ndihmën në zhvillimin e teknologjive të reja ose ndihmën në kërkimin mjekësor.

Vlera e Codex Leicester si një objekt me rëndësi historike nuk mund të mbivlerësohet – ai është një paraqitje e prekshme e gjeniut të da Vinçit, i cili do të vazhdojë të studiohet dhe nderohet nga studiuesit në mbarë botën./Made in Alfa

Çfarë sekretesh përmban libri ‘Codex Leicester’ i

Çfarë sekretesh përmban libri ‘Codex Leicester’ i

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128